Slakkengang

BLADBLAZERSEr zijn van die hebbedingen waarvan je je afvraagt wat God hiermee bedoeld heeft. Zo heb je de kersenpitverwijderaar, verpakkingen die zonder hulp van een drilboor of cirkelzaag niet open te krijgen zijn, naaktkatten en mountainbikes. Maar de allerstomste, nutteloze en bovendien ergerniswekkende uitvinding is - met ruime voorsprong - toch wel de bladblazer.

Nu de blaadjes weer gaan vallen, duiken ze helaas weer overal op. Elk weekend, zodra een schuchter herfstzonnetje zich wil laten zien, stort zich wel een buurman met zo'n apparaat met het uiterlijk en lawaai van een miniatuur-raketbommenwerper op een paar onschuldige en speels dwarrelende herfstblaadjes van dat enkele boompje en een paar struikjes die in de betegelde tuintjes nog te vinden zijn. Daarna mag de buurman links de bladblazer lenen, dan de buurman rechts enzovoort, zodat de productie van evenveel decibellen als van een laagvliegende straaljager de gehele dag gewaarborgd blijft.

Dat is erg.

Nóg erger is het feit dat van gemeentewege het openbaar groen en zelfs bospaden ontdaan moeten worden van het prachtige kleurentapijt en daartoe ook een peloton bladblazers inzet. Het goede nieuws is dat ook de politiek in Nijmegen zich bewust wordt van de nadelen van met name de op benzinewerkende apparaten. Maar ja, zolang ze nog niet afgeschreven zijn blijven ze in gebruik. Tenslotte kan dit materiaal niet geschonken worden aan onze zustersteden te weten Masaya in Nicaraqua en Pskov in Rusland: daar hebben ze wel wat anders te doen dan blaadjes wegblazen.

Toch gaat het hier om een verkeerd soort zuinigheid. De negatieve effecten van de bezineslurpers betreffende het milieu zijn inderdaad buitensporig. Maar ook de elektrische opvolgers zijn onzinnig: we hebben bladharken! Inderdaad een uitvinding van ééuwen geleden, maar nog steeds functioneel. En helemaal Zen. Zeker weten dat het ook nog eens de zorgkosten drukt.

Wij Slakken komen in de komende tijd nogal eens bladblazers tegen. We kunnen iets doen! Omsingelen. Dan een verhelderend gesprek. Zo nodig een schrijven naar de werkgever. Laat de horken harken!
Inzender: Karakol