NOS - algemeen

NOS Nieuws
NOS
 1. Familieleden van bewoners van elf verpleeg- en zorgcentra in het oosten van Groningen hebben moeite met de lockdown die er vrijdag is afgekondigd. Zorgorganisatie Oosterlengte zette de maatregel in om te voorkomen dat de besmettelijke Britse variant van het virus de verzorgingshuizen binnenkomt. Toch is er ook begrip voor de situatie.

  "Het is heel erg. Meer voor mijn moeder dan voor mezelf", zegt Boukje Kramer tegen RTV Noord. Haar 87-jarige moeder woont in een zorgcentrum in Nieuwolda. "Als die besmetting komt, dan hou je het toch niet tegen", zegt ze. "Nu is het tot 25 januari dicht. Maar voor hetzelfde geld is het in april nog zo. En dan? Dat is voor de bewoners niet goed."

  "Het moet toch mogelijk zijn één vaste bezoeker toe te laten?", vraagt Gré Lenting zich hardop af. Lenting is al bijna 28 jaar mantelzorger van de 97-jarige mevrouw Koops, die ook in het zorgcentrum in Nieuwolda woont. "Ze zeggen dat het nodig is omdat de Britse mutatie van het virus op de loer ligt. Maar hoelang moeten we dit dan nog volhouden? Nog maandenlang? Dat is onmenselijk", zegt Lenting. "Ik zou graag willen dat Oosterlengte wat creatiever zou zijn met het bedenken van oplossingen."

  'Ik kwam er iedere dag'

  "Ik vind de maatregelen helemaal terecht", zegt Riëtte Puister. Haar 87-jarige moeder zit binnen bij het raam van het zorgcentrum. Het raam staat een beetje open, zodat Puister van buitenaf toch met haar moeder kan praten. "Veiligheid voor alles. Het is gewoon een kwetsbare groep, dan moet je geen risico's nemen. Momenteel is dit de enige mogelijkheid."

  Annechien ten Have bezocht haar 93-jarige moeder dagelijks in een zorgcentrum in Beerta. Ze hielp haar moeder met het eten, iets wat voorlopig niet meer kan. "Rationeel gezien begrijp ik het wel. Maar gevoelsmatig vind ik het lastig. Ik kwam er iedere dag en nu opeens niet meer", zegt Ten Have. "Misschien had Oosterlengte eerder kunnen nadenken over maatregelen, het was al langer duidelijk dat de Britse variant eraan kwam."

  De elf verpleeghuizen en woonzorgcentra zitten sinds vrijdag 18.00 uur op slot. Familie mag niet op bezoek komen en de bewoners mogen hun afdeling niet af. De volledige lockdown geldt ruim een week, tot 25 januari.

  "Ons doel is het welzijn van de cliënten", zegt bestuursvoorzitter Ismay Kremers van zorgorganisatie Oosterlengte. "Het is gebleken dat het virus, ondanks eerdere maatregelen, toch binnen kan komen. Hoe moeten we onze ouderen beschermen? We willen niet op een nog grotere ramp afstevenen."

  Kremers snapt dat het sluiten van de zorgcentra veel vragen oproept. "Eigenlijk komt het erop neer dat we tijd hebben gekocht om zorgvuldig te kunnen kijken hoe we verder moeten. Het is echt niet de bedoeling dat we maanden achter elkaar dicht gaan." Volgens Kremers wordt onderzocht of een versoepeling van de regels mogelijk is: "Daar zijn we druk mee bezig, maar daar wil ik nu nog niet op vooruitlopen."

 2. Willem Engel staat niet langer op de kieslijst van de partij Vrij en Sociaal Nederland voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Met de komst van de voorman van Viruswaarheid was een "actiepartij in huis gehaald" en dat was niet de bedoeling, zegt oprichter en partijleider Bas Filippini in een verklaring tegen het ANP.

  In de partij zou ruzie zijn ontstaan over de kandidatuur van Engel, die zich verzet tegen de coronamaatregelen. Volgens Filippini is partijvoorzitter Anna Zeven opgestapt omdat Engel op de derde plek was gezet. Zeven zelf ontkent dat tegen het AD.

  Engel en Zeven weten van niets

  Ook Willem Engel zegt tegen de krant van niets te weten. Hij eist samen met Zeven dat Filippini zijn uitspraken intrekt.

  Bij Vrij en Sociaal Nederland is nu een interim-bestuur aangesteld en een aantal leden op de kieslijst is geschorst. VSN heeft geen partijprogramma, maar werkt met thema's die door de partijleden worden aangedragen. De speerpunten zijn vrijheid, "echte democratie" en ondernemerschap. De partij noemt zich meer een volksbeweging dan een partij, bestaande "uit betrokken burgers".

 3. De Nederlandse militair die gewond raakte bij een schietoefening op Kamp Marmal, is door een collega-militair in zijn arm geschoten. Diens advocaat Michael Ruperti bevestigt dat na berichtgeving van het AD.

  Het incident op het kamp in het noorden van Afghanistan gebeurde gisteren. De militair is geopereerd in het veldhospitaal van het kamp. Volgens het ministerie van Defensie wordt hij voor verdere zorg naar Nederland overgebracht. Zijn toestand is stabiel.

  Ruperti zegt dat zijn cliënt wordt ondervraagd, maar hij kan daar verder niets over zeggen omdat het onderzoek door de marechaussee nog in volle gang is.

  Resolute Support

  In Afghanistan zijn sinds 2015 zo'n 150 Nederlandse militairen actief die meewerken aan de NAVO-missie Resolute Support. Doel van de missie is het ondersteunen van het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan.

  De Nederlanders blijven tot eind 2021 actief in het gebied.

 4. Het invoeren van een avondklok in Nederland is nog steeds een serieuze optie, maar er is meer overleg over nodig voordat zo'n maatregel ook daadwerkelijk wordt genomen.

  Haagse bronnen zeggen dat dat de conclusie is van de bijeenkomst die de meest betrokken ministers bij de coronacrisis vanmiddag hadden in het Catshuis. Ze werden daar bijgepraat door deskundigen van het Outbreak Management Team en het RIVM.

  De ingrijpende maatregel zal eerst morgen nog besproken moeten worden binnen de coalitie en met de burgemeesters van de veiligheidsregio's. Die zijn nauw betrokken bij de handhaving. Daarna moet het kabinet een besluit nemen en volgt er nog een Kamerdebat.

  Dringende oproep

  Het kabinet overweegt zo'n avondklok, tussen 20.00 en 04.00 uur. De Tweede Kamer is er niet enthousiast over, maar premier Rutte deed vorige week een dringende oproep aan het parlement om de stap niet te blokkeren.

  Het kabinet besloot vandaag verder, zoals verwacht, om de basisscholen en kinderopvangcentra niet eerder dan op 8 februari weer te openen. Minister Slob noemde dat onvermijdelijk.

 5. De Amerikaanse muziekproducer Phil Spector is overleden. Spector, die wordt gezien als een van de invloedrijkste producers aller tijden, was 81 jaar.

  Spector overleed tijdens zijn gevangenisstraf van negentien jaar die hij uitzat voor voor het ombrengen van actrice Lana Clarkson in 2003. Volgens de gevangenisautoriteiten in Californië was het een natuurlijke dood en moet de officiële doodsoorzaak nog worden bevestigd, maar entertainmentwebsite TMZ zegt te weten dat het coronavirus hem fataal werd.

  Volgens TMZ werd Spector vier weken geleden naar het ziekenhuis gebracht vanwege zijn besmetting met covid-19. Omdat hij de afgelopen weken was aangesterkt, mocht hij terug naar zijn cel. Maar uiteindelijk stierf hij toch gisteren aan het virus in een ziekenhuis, zegt de entertainmentwebsite.

  Wall of Sound

  De muziekproducer kreeg een grote naam door zijn ontwikkeling van de Wall of Sound: een geluidsopnametechniek waarmee nummers geproduceerd worden met een nieuwe, orkestrale sound, waarbij onderlinge muziekinstrumenten moeilijk te onderscheiden zijn.

  Spector produceerde grote hits als Imagine van John Lennon. Hij werkte sinds de jaren 60 met onder anderen The Beatles, Ike en Tina Turner, The Ramones en Leonard Cohen. Tussen 1961 en 1965 produceerde de Amerikaan twintig top 40-hits. Ook grote artiesten als de Beach Boys en Bruce Springsteen, die niet met hem werkten, werden beïnvloed door zijn stijl.

  Spectors eerste hit was To Know Him Is To Love Him van The Teddy Bears:

  Spector, die kampte met verslavingen aan drugs en alcohol, trok zich in de loop van de jaren 80 en 90 terug uit de muziek. Op 3 februari 2003 werd hij gearresteerd na de vondst van het lichaam van Lana Clarkson in zijn huis.

  Hij had de actrice die avond leren kennen in een club in Hollywood. Ze gingen samen naar Spectors huis, wat ze niet overleefde. De muziekproducer zei dat ze zelf zijn geweer "wilde kussen", maar tijdens de rechtszaak kwam naar buiten dat hij eerder al vier vrouwen had bedreigd met een geweer. In 2009 werd hij veroordeeld tot negentien jaar cel.