NOS - binnenland

NOS Binnenland
NOS | Nederlandse Omroep Stichting
 1. Kerstballen, kerstslingers en een heleboel lampjes: in een tuincentrum in Venlo lijkt het alsof de kerstdagen al begonnen zijn. Medewerkers van het centrum versieren de winkel samen met echte kerstfans.

  Dat doen ze vrijwillig, gewoon omdat ze kerst zo leuk vinden.

  Volgens de baas van het tuincentrum vragen mensen ieder jaar of ze kunnen helpen. Dit jaar besloot hij daar voor het eerst wat mee te doen en mensen uit te nodigen.

  Over een week moet alle versiering af zijn en kunnen mensen komen kerst-shoppen. Wat vind jij daarvan? Is het nu nog te vroeg of kun je er juist niet vroeg genoeg mee beginnen?

 2. Goedemorgen! In deze Nieuwswekker lees je welk nieuws je vannacht gemist hebt en wat er vandaag nog gaat gebeuren.

  Het weer

  Met zo'n 19 graden wordt het iets minder warm dan afgelopen dagen. Ook kan er in het noorden af en toe een spatje regen vallen.

  Dit gebeurde terwijl je sliep:

  - Politici in de Tweede Kamer hebben tot na middernacht vergaderd over de plannen die zijn gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. Gisteren maakten we deze video over dit debat. De vergadering gaat vandaag om 10.15 uur weer verder.

  - Bij de wedstrijd Groningen-Vitesse hebben fans van FC Groningen zich flink misdragen. Ze gooiden allerlei spullen het veld op. De keeper van Vitesse werd zo hard geraakt dat hij even naar de verzorging moest. Vitesse won uiteindelijk met 1-0. Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd.

  Dit is vandaag in het nieuws:

  - Het aantal kinderen met een eigen bedrijfje is sinds corona flink toegenomen. Het gaat dan om kinderen die hun bedrijf officieel hebben ingeschreven. Jurre (10) is één van hen. Hij begon een eigen bloemenhandel. Hoe hij alles regelt, zie je vanavond in het Jeugdjournaal.

  - De Kindertelefoon krijgt de laatste maanden veel meer telefoontjes van kinderen die gepest worden. Toen de scholen nog dicht waren, werd er juist minder gebeld. Waarschijnlijk omdat kinderen elkaar minder zagen en er dus minder gepest werd. Nu de scholen weer open zijn, wordt er dus week een stuk vaker gebeld.

  - Een tuincentrum in Limburg is al in kerstsfeer. De medewerkers versieren samen met kerstfans de hele winkel. De eerste kerstballen, kerstmutsen en lampjes liggen dus nu al in de schappen. Wat vind jij daarvan? Is het te vroeg om kerstspullen te kopen?

  En dan nog even dit:

  De 10-jarige Nefertiti uit Leeuwarden is ineens superbekend in Colombia. Ze maakte namelijk een nummer met een bekende rapper uit dat land: de 9-jarige Kymani Florez.

 3. Goedemorgen! De Tweede Kamer praat verder over de begrotingsplannen voor volgend jaar en de Verenigde Staten geven het Gilgamesh tablet, een gestolen kunstschat, terug aan een Iraaks museum.

  Maar eerst het weer. Er zijn vandaag perioden met zon. In de loop van de dag komt er meer bewolking en in het noorden valt mogelijk wat regen. Het wordt 18 tot 20 graden en er waait een stevige westelijke wind.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Zo'n 550.000 Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen. Dat concludeert onderzoeksorganisatie TNO, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 voor ruim 6,1 miljoen huishoudens.

  "Uit ons onderzoek blijkt dat bijna de helft van de huishoudens in een onvoldoende geïsoleerd huis woont en daar niet zo veel aan kan doen. Een groot deel van hen heeft op dit moment geen probleem met het betalen van hun energierekening. Maar als de gasprijs verder gaat stijgen, kan een deel van de huishoudens uit deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen", waarschuwt hoofdonderzoeker Mulder van TNO.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  De 25-jarige Dirk Lauret uit Mierlo bleef in 5 vwo nog zitten, maar rondt nu drie masters tegelijk aan de TU Eindhoven cum laude af. Dat is nog nooit eerder gebeurd op de TU Eindhoven.

  Hij volgde een bachelor Electrical Engineering, en kwam er tijdens een van zijn keuzevakken achter dat hij lesgeven leuk vond en veel interesse had in richting van veiligheid in de technologie. Dat maakte het kiezen van een master vervolgens zo moeilijk dat hij en voor de master Electrical Engineering ging, maar ook Information Security Technology, en Science Education and Communication.

  Vrienden en familie verklaarden Lauret voor gek toen hij over zijn plannen vertelde, maar na doorbijten en hard studeren rondde zijn master binnen drie jaar tijd af.

  Fijne donderdag!

 4. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) scherpt de richtlijnen voor luchtkwaliteit voor het eerst sinds 2005 aan. De maatregel moet het aantal doden door luchtvervuiling tegengaan. De WHO noemt luchtvervuiling een van de grootste milieubedreigingen voor de menselijke gezondheid.

  Jaarlijks overlijden volgens de WHO zeven miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Dat maakt luchtvervuiling net zo'n groot gezondheidsgevaar als roken en ongezond eten.

  De WHO zegt dat er nieuw bewijs is dat luchtvervuiling al op lagere niveaus schadelijk is en heeft daarom de norm voor vervuiling naar beneden bijgesteld. Blootstelling aan schadelijke stoffen in de lucht, ook in kleine hoeveelheden, kan leiden tot onder meer longkanker en hartziekten.

  Met de nieuwe richtlijnen wil de WHO overheden wereldwijd aansporen om dit probleem aan te pakken. Zo moet het fijnstofgehalte jaarlijks met de helft worden teruggebracht, van 10 naar 5 microgram per kubieke meter. Volgens de organisatie kan bijna 80 procent van het aantal slachtoffers worden voorkomen als overheden zich aan het nieuwe pakket richtlijnen houden.

  Duizenden doden in Nederland

  Ook in Nederland voldoet de luchtkwaliteit op veel plekken niet aan de richtlijnen. Zo is astma bij kinderen in een op de vijf gevallen te herleiden naar blootstelling aan stikstofdioxide. In Nederland overlijden jaarlijks 12.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling, zegt het Longfonds.

  Het fonds zegt in een reactie op de aanscherping dat Nederland per direct de nieuwe richtlijnen moet volgen nu opnieuw aangetoond is hoe ongezond de huidige luchtkwaliteit is. "Dit nieuwe advies is een extra stok achter de deur om dit probleem aan te pakken", zegt een woordvoerder.

  Het Rijk sloot vorig jaar het Schone Lucht Akkoord met gemeenten en provincies. Daarin staat dat het doel is om in 2030 te voldoen aan de oude richtlijnen van de WHO.

 5. De 13-jarige Sem verdiende lange tijd wat extra geld door caravans te wassen. Maar toen hij daar geen zin meer in had, verzon Sem iets nieuws: hij werd kippenboer.

  Inmiddels heeft Sem zo'n 100 kippen en een mobiele kippenkar. Daarmee rijdt hij over het land van zijn ouders die koeien hebben.

  En het gaat goed met het bedrijfje van Sem. Elke dag leggen zijn kippen eieren. Die verkoopt hij in een stalletje langs de weg. Ook kan je de eieren bestellen. Sem komt ze dan zelf brengen.

  Veel plezier

  Sem is blij dat hij op deze manier wat geld kan verdienen. Maar dat is niet alles, de kippen geven hem ook veel plezier.