NOS - binnenland

NOS Binnenland
NOS | Nederlandse Omroep Stichting
 1. Het Amsterdamse studentencorps A.S.C.A.V.S.V stopte met de ontgroeningstijd van nieuwe leden, nadat vier van hen positief getest zijn op het coronavirus. Ook in Rotterdam nemen de zorgen om de nieuwe besmettingen bij twintigers toe. Volgens de GGD's in beide steden vormen de aankomende introductieweken een besmettingsrisico.

  "We zien een verdubbeling van het aantal meldingen positief geteste personen. Die toename zien we heel erg bij jongvolwassen", zei ook Susan van den Hof van het RIVM vanmiddag. In de afgelopen week was een kwart van alle positief geteste personen in ons land tussen de 20 en 29 jaar oud. De cijfers laten volgens Van den Hof "zien dat jonge mensen toch ook het virus overdragen aan oudere mensen. Dat is waar ik bezorgd over ben. Dat het virus nu overslaat naar de oudere leeftijdsgroepen."

  In heel Nederland buigen studentenverenigingen zich daarom over de vraag of de introductieweken wel door kunnen gaan en vooral, hoe?

  Introductieweken zijn volgens voorzitter Merel van Lunen, voorzitter van de Rotterdams Kamer van Verenigingen, een overkoepelende organisatie van studentenverenigingen in Rotterdam, een onmisbare start voor nieuwe studenten. "Er komt een hele groep studenten naar Rotterdam, die vaak een hele zomer thuis heeft gezeten. Ze hebben geen diploma-uitreiking of examenfeest gehad. Wij hadden een leuke start van onze studententijd en dat gunnen we nieuwe studenten ook."

  Het percentage positieve testen onder jongeren is relatief hoog, zegt Van den Hof:

  Van Lunen is een van de initiatiefnemers van een actie die de coronamaatregelen extra onder de aandacht van studenten moet brengen. Onder de slogan, 'Niet lullen, maar testen', delen leden van de studentenvereniging op verschillende plekken in Rotterdam mondkapjes uit. Na een gesprek met de veiligheidsregio, GGD en burgemeester Aboutaleb, is Van Lunen zich meer bewust geworden van de risico's en dat ook jonge mensen flink ziek kunnen worden van het virus.

  Aboutaleb zegt zich grote zorgen te maken over de besmettingen onder studenten in Rotterdam. "Ook omdat studenten hun netwerk niet prijsgeven." Daardoor wordt bron- en contactonderzoek door de GGD vrijwel onmogelijk. "Dus we kunnen de mensen met wie ze te maken hebben gehad niet bellen. Als we wel bellen, merken we dat ze hun verhaal op elkaar hebben afgestemd."

  Aangepaste introducties

  De introductieweken waarin grote groepen nieuwe studenten de stad leren kennen en samen op ontgroeningskamp gaan, moeten daarom nu anders worden ingericht. Zo kunnen grotere uitbraken hopelijk kunnen worden voorkomen, maar het verschilt nogal per studentenstad welke maatregelen er gelden.

  Rotterdamse studenten zijn een campagne begonnen om medestudenten op te roepen zich te laten testen op corona bij klachten:

  Studentenvereniging Carolus Magnus, uit Nijmegen, laat weten dat de introductie wordt uitgesteld naar februari. In Groningen wordt de Kei-week zoveel mogelijk online gehouden. In Wageningen is er wel een introductieweek, maar wel in kleinere groepen.

  Corona of niet, dat (aspirant)studenten behoefte hebben aan sociaal contact blijkt uit het aantal voorinschrijvingen bij studentenverenigingen. En volgens Dominique van Rijsbergen, voorzitter van Aller Heiligen Convent, een overkoepelende organisatie van studentenverenigingen in Nederland, is dat een gevolg van dat de colleges aankomend schooljaar voornamelijk online zullen zijn. "Daarom willen nieuwe studenten nu alvast de kans grijpen om wat mensen te leren kennen."

  Studenten zelf verantwoordelijk

  Ondanks dat verenigingen, universiteiten en gemeenten hun best doen om nieuwe studenten te motiveren afstand te houden, zich te laten testen en hun contacten te beperken, valt er nog winst te halen. Martin Homminga, woordvoerder van de GGD Amsterdam: "We kunnen niet spreken van 'de student' omdat het helemaal afhankelijk is van of ze zelf die verantwoordelijkheid voelen om zich aan de maatregelen te houden, ook tijdens introductietijd."

 2. Het was de laatste tijd veel in het nieuws: kinderen die in de problemen komen als ze in zee zwemmen. Een meisje van 14 en een jongen van 15 kwamen zelfs om het leven.

  De reddingsbrigade haalt iedere zomerse dag honderden mensen uit het water. Zwemmers komen vaak in de problemen als ze in een mui terechtkomen.

  Milou ging langs bij de reddingsbrigade om meer te weten te komen over muien en wat je moet doen als je erin terechtkomt. Je ziet het in de video boven deze pagina.

 3. Door de Corona-crisis gaat het slecht met de luchtvaartmaatschappijen. Vliegtuigen staan aan de grond omdat er veel minder gevlogen wordt. Bij de KLM verdwijnen de komende tijd duizenden banen.

  De moeder van Isabel werkt als hoofdstewardess bij KLM en weet niet of ze haar baan kan houden. Normaal gesproken vliegt ze de hele wereld over, maar de laatste maanden was ze opeens veel thuis. Isabel maakt zich af en toe zorgen over de baan van haar moeder.

  Wie precies hun baan gaan verliezen bij KLM is nog lang niet duidelijk Het kan dus nog helemaal goed komen voor Isabel en haar moeder.

 4. Het is zomer en de Jeugdjournaalbus rijdt door het land. Vandaag zijn we bij Tom van 12 en Neel van 8, zij doen sinds een week aan geocaching. Dat is een soort schatzoeken. Ook op deze zonnige dag gingen de stiefbroertjes weer op pad.

  In Nederland liggen ongeveer 50.000 caches verstopt. Toch merken Tom en Neel dat niet iedereen geocachen kent.

  In sommige caches liggen ook spullen. Die mag je meenemen en weer in een andere cache terugleggen. In de app kan je dan zien waar de spullen allemaal geweest zijn. Op die manier kan je mooie nieuwe plekken in de natuur ontdekken.

 5. Het coronavirus blijft zich verspreiden in Nederland, blijkt uit de wekelijkse RIVM-cijfers. Sinds 1 juli besmet elke patiënt gemiddeld meer dan één andere patiënt, waardoor de verspreiding toeneemt.

  Eind april zei premier Rutte op een corona-persconferentie nog dat het 'heel belangrijk' is dat het zogenoemde besmettingsgetal onder de 1 blijft. "Als het boven de één komt, schiet het aantal besmettingen weer als een hockeystick omhoog", zei hij toen. Als het getal boven de 1 staat betekent dit dat 100 besmette mensen samen meer dan 100 anderen besmetten, en het totale aantal besmettingen dus toeneemt. Onder de 1 neemt de verspreiding van het virus af.

  Het besmettingsgetal heeft een onzekerheidsmarge, maar ook die lag sinds 1 juli het grootste deel van de tijd boven de 1. Het RIVM maakte vandaag het besmettingsgetal van 17 juli bekend. Toen lag het op 1,2. Dat betekent dat 100 mensen samen 120 anderen besmetten. Voor de tweede helft van juli is het getal nog niet bekend; het loopt altijd een paar weken achter, omdat het moet worden berekend.

  Besmettelijk

  Het aantal mensen dat in ons land rondloopt en anderen kan besmetten, is de afgelopen maand ook flink toegenomen. Ongeveer 16.400 mensen in ons land waren op 31 juli besmettelijk naar anderen toe, blijkt uit schattingen van het RIVM.

  Dat is nog steeds maar 0,1 procent van de Nederlanders, maar dat aandeel is wel snel gegroeid. Op het dieptepunt op 3 juli waren dat er nog maar minder dan 3000.

  Dat betekent dat het aantal mensen dat anderen kan besmetten, ruim vier keer zo groot is als een maand geleden.

  Corona-koploper

  Regionaal zijn de verschillen groot: Rotterdam is de onbetwiste corona-koploper van Nederland, terwijl in 102 gemeenten helemaal geen coronabesmetting is vastgesteld.

  In Rotterdam waren afgezet tegen 10.000 inwoners de afgelopen twee weken ongeveer 12,5 besmettingen. Dat is het meest van alle gemeenten.

  Ook in absolute zin staat Rotterdam aan kop, met 812 nieuwe besmettingen in twee weken. Amsterdam staat op nummer twee, met 576 besmettingen. Ook afgezet tegen het aantal inwoners is dat relatief veel. In de oostelijke helft van het land valt het aantal besmettingen relatief mee, vergeleken met het westen.

  Het absolute aantal besmettingen nam toe met bijna 2600. Een week eerder waren dat er nog 1329; er heeft dus bijna een verdubbeling plaatsgevonden.

  Vergeleken met de piek in maart en april valt het aantal besmettingen nog altijd mee, helemaal omdat het testbeleid toen een stuk terughoudender was, en veel coronabesmettingen dus nooit in de statistieken terecht kwamen.

  De afgelopen weken is echter duidelijk te zien dat ook het aantal positieve tests toeneemt. Op het dieptepunt begin juli was 0,6 procent van alle uitgebrachte tests positief. Inmiddels is dat 2,3 procent.

  Onder jongeren is het aantal positieve tests hoger. Een kwart van de positief geteste personen in ons land is tussen de 20 en 29 jaar oud. De cijfers laten volgens het RIVM zien dat het virus overdragen wordt van jongeren op oudere mensen. De afgelopen twee weken lag het aantal positieve tests gemiddeld op 1,2, maar onder 20- tot 24-jarigen op 2,2. Ook mensen tussen de 45 en 59 werden relatief veel positief getest.