NOS - binnenland

NOS Binnenland
NOS | Nederlandse Omroep Stichting
 1. Op het Waddeneiland Texel zijn twee papegaaiduikers gevonden. De vogels zaten in zeeschuim op het strand. Voor verzorging zijn ze naar de dierenopvang Ecomare gebracht.

  De vogels zijn waarschijnlijk door harde wind in Nederland terechtgekomen. Normaal gesproken komen ze hier nooit. De vogels leven onder andere in Engeland en IJsland, maar vooral op zee.

  Als de vogels sterk genoeg zijn hopen de verzorgers ze weer vrij te laten in de Noordzee.

 2. In Gouda, Alphen aan den Rijn en Leiden staan lange rijen bij drie locaties van de GGD waar mensen zonder afspraak een boosterprik kunnen halen. In Gouda ging het tegen 11.30 uur om zo'n duizend mensen, schatten aanwezigen.

  De GGD Hollands Midden besloot gisteren de vaste vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Leiden en Gouda beschikbaar te stellen voor het halen van booster zonder afspraak. Op alle drie locaties zitten de plekken voor de booster op vrije inloop inmiddels vol, vertelt Carin Boon van GGD Hollands Midden.

  De eerste mensen arriveerden vanmorgen om 06.30 uur. Een paar uur later stonden er zo veel mensen dat de wachttijd opliep tot zo'n zes uur. Niet iedereen die vandaag in de rij staat, kan geprikt worden. "Dit hadden we niet voorzien", zegt Boon. "Mensen komen overal vandaan. We willen hiermee doorgaan. We zetten wat we zetten kunnen."

  Frits van Dijk (67) is een van de mensen die in de lange rij staan in Gouda. Vanmorgen kwam hij om 08.30 uur aan bij de priklocatie en hij zei te verwachten dat hij aan het eind van de ochtend naar binnen kan. "En dan moet ik nog mijn prik krijgen", zei hij lachend.

  Van Dijk woont in Zuid-Limburg maar past dit weekend op zijn kleinkinderen in Rotterdam. Hij verwachtte voorlopig nog niet aan de beurt te zijn voor een booster. "Daarom heb ik mijn kans vandaag gegrepen en ben ik hier naar Gouda gekomen." Volgens hem is de sfeer goed. "Het gaat er heel gedisciplineerd aan toe en niemand doet moeilijk."

  Een echtpaar is vanuit Zoetermeer ook naar de locatie in Gouda gekomen, niet wetende dat er zo'n rij zou staan. Ze willen Kerst dit jaar niet weer met z'n tweeën doorbrengen. "Nu hebben we hoop dat we met deze boosterprik Kerst kunnen vieren met onze zoon, schoondochter en kleinkinderen." Eerder hadden ze al geprobeerd een telefonische afspraak te maken, maar dat lukte niet.

  Naast GGD Hollands Midden is er een locatie in Rijswijk waar 60-plussers de mogelijkheid hebben een booster te ontvangen zonder afspraak. GGD Zeeland heeft hiervoor ook plannen later deze maand.

 3. Niet gelijk in de wasmachine gooien, hoor! Het gaat erom dat jouw kleren misschien niet op een goede manier zijn gemaakt. Donna van 12 stuurde ons een mail hierover:

  Hoe zit dat?

  Veel kleding wordt in razendsnel tempo voor zo weinig mogelijk geld gemaakt. Maar kleding maken is best duur. Daarom laten kledingmerken dat door andere bedrijven doen, in landen waar het goedkoper kan.

  Dat gaat niet altijd goed. Soms worden mensen gedwongen om lang en hard te werken voor veel te weinig geld. En soms werken er zelfs kinderen, zoals Leela van 10:

  Leela woont in India en werkt op de katoenboerderij van haar ouders. Ze moet dan midden in de nacht wakker worden. Het katoen van die boerderij zou weleens in één van jouw kledingstukken kunnen zitten.

  Oplossing?

  Kledingbedrijven zeggen dat ze er alles aan doen zodat dit niet gebeurt. Maar toch gebeurt het dus nog steeds.

  Volgens deskundigen is er daarom maar één oplossing:

 4. De politie heeft bij een zoekactie een grote hoeveelheid wapens gevonden. Vijf verdachten zijn aangehouden. Drie van hen zitten nog vast en moeten twee weken in de cel blijven.

  De politie gingen huizen en bedrijfsgebouwen binnen in Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Papendrecht, Bergen op Zoom, Halsteren en Yerseke. Ze vonden automatische vuurwapens, stroomstootwapens, geweren en revolvers.

  3D-printers

  Op een paar van die plekken vonden agenten 3D-printers. Criminelen kunnen die gebruiken om onderdelen van wapens te printen. Daarom heeft de politie de 3D-printers ook in beslag genomen.

 5. In een winkelstraat in Venlo is vanmorgen "onder verdachte omstandigheden" een dode man aangetroffen. De politie is een onderzoek gestart en heeft daarvoor de winkelstraat afgezet. De identiteit van het slachtoffer is onbekend. Een voorbijganger ontdekte het slachtoffer; dat lag met ontbloot bovenlijf in een plas bloed.

  Er is een 31 jarige verdachte aangehouden in het pand waarvoor het slachtoffer op straat ligt. Het gaat om een man. Het is nog onduidelijk wat zijn relatie tot de overledene is.

  In de buurt van het incident hangt een beveiligingscamera en ook onderzoekt de politie of in de buurt camera's bruikbare beelden hebben gemaakt.

  De dode man lag in de straat de Parade, in het centrum van Venlo.