Slakkengang

NOS - binnenland

NOS Binnenland
NOS | Nederlandse Omroep Stichting
 1. De zaak rond de militair van het Korps Commandotroepen die in februari werd gearresteerd zal op verzoek van de verdediging achter gesloten deuren worden behandeld. Dat werd vandaag duidelijk in de rechtbank in Arnhem, waar de militair voor het eerst terechtstond.

  Volgens de rechtbank kan een openbare behandeling van de zaak de veiligheid van de verdachte en andere medewerkers van het Korps Commandotroepen in gevaar brengen.

  Verder kan dan ook mogelijk geheime informatie over operaties en de werkwijze van de commando's worden prijsgegeven. Meer details over het onderzoek zijn daarom niet bekendgemaakt.

  Drugs- en wapenhandel

  De 43-jarige sergeant-majoor uit Rotterdam wordt verdacht van de smokkel van 260 kilo cocaïne. Ook zou de commando hebben bemiddeld bij de handel in wapens.

  Daarnaast zou hij spullen van defensie achterover hebben gedrukt en informatie over de werkwijze, wapenuitrusting en systemen van de elite-eenheden hebben gelekt.

  Staatsgeheime missies

  De verdachte militair heeft tot nu toe niets verklaard. Volgens zijn advocaat wil hij dat wel, maar mag hij dat niet omdat hij dan ook zou spreken over staatsgeheime missies.

  De verdachte zou in beeld zijn gekomen tijdens onderzoek naar een crimineel contact van Ridouan Taghi. Ook daarover werden vandaag geen nadere mededelingen gedaan. Alleen de uitspraak in de zaak zal openbaar zijn.

 2. Burgemeester Pieter Paans van de gemeente Krimpenerwaard stapt per direct op. Er is iets gebeurd dat "is ervaren als grensoverschrijdend", zo schrijft de 56-jarige CDA'er in een verklaring op de website van de gemeente.

  Onduidelijk is wat er precies is gebeurd. "Mijn bestuursstijl van grote toegankelijkheid en nabijheid, met alle goede intenties van dien, heeft onlangs geleid tot een intern voorval dat maakt dat ik de benodigde distantie, die wordt gevraagd van een burgemeester, onvoldoende heb gewaarborgd", schrijft Paans er zelf over. "Dit is ervaren als grensoverschrijdend en dat betreur ik zeer."

  De burgemeester ziet hierdoor geen andere optie dan op te stappen. Paans was pas vier maanden burgemeester van Krimpenerwaard.

  'Respecteren zijn besluit'

  De commissaris van de koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, laat weten op korte termijn een waarnemend burgemeester aan te stellen. Hij spreekt van een pijnlijke zaak. "Ik ken Pieter Paans als een integer man", citeert Omroep West hem. "Ik heb begrip voor de afweging die hij heeft gemaakt en respecteer zijn besluit."

  De plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Jan Verburg, betreurt de situatie. "We respecteren het besluit om zijn ambt neer te leggen", zegt hij. "In de korte periode dat hij onze burgemeester was, heeft hij zich hard ingezet voor de inwoners van de Krimpenerwaard. We danken hem voor deze inzet en het werk dat hij heeft verricht."

  Pascal van der Hek, fractievoorzitter van de Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard, laat ook weten de situatie te betreuren. "Wij respecteren het besluit. Het is verdrietig dat het is gebeurd." Jeffrey Groen, fractievoorzitter van Leefbaar Krimpenerwaard, zegt het te betreuren dat "er met geen enkel woord wordt gesproken over de slachtoffer(s) van het voorval."

  Vanavond komen de fractievoorzitters bij elkaar om de zaak te bespreken.

 3. Bij het eindexamen aardrijkskunde hebben 23 havoleerlingen een aantal vragen gekregen die voor vwo'ers bedoeld waren. De fout is afgelopen donderdag door een school gemaakt, schrijft het AD. De naam van de school is niet bekendgemaakt. Door deze fout moet nu in allerijl het landelijk examen aardrijkskunde voor het vwo worden aangepast.

  De vragen stonden op een toegevoegd papier dat bij het vwo-examen hoorde en dat door de school per abuis is uitgedeeld aan de havoleerlingen.

  Het gebeurt vaker dat aan een examen zo'n erratum wordt toegevoegd, zegt een woordvoerder van het College voor Toetsen en Examen (CvTE). Hierin staan aanpassingen die op het laatste moment zijn toegevoegd.

  In totaal moesten de havoleerlingen 31 vragen beantwoorden. Op het erratum stonden volgens het CvTE vier vragen. Deze moeten nu voor maandag 23 mei worden aangepast voor het vwo-examen, omdat de geheimhouding van het aardrijkskunde-examen voor het vwo geschonden is.

  Extra herkansing

  Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie meldt dat de 23 havo-examens gewoon worden nagekeken. De examenkandidaten mogen daarna zelf kiezen of ze het cijfer accepteren of dat ze het laten vernietigen. Ze mogen dan gebruik maken van een extra herkansing. De Onderwijsinspectie benadrukt dat de 23 leerlingen dus niet onnodig worden benadeeld en de 14.000 vwo-leerlingen die nog het examen aardrijkskunde moeten maken, worden niet bevoordeeld.

  De school heeft de dag na het examen de fout gemeld bij de CvTE en de Onderwijsinspectie. Beide zeggen niet om welke school het gaat.

 4. Duizenden Joden die de concentratiekampen overleefden mochten na de oorlog niet meer in hun eigen huis gaan wonen. Hun woningen werden door de gemeenten toegewezen aan ambtenaren en bestuurders.

  Door het grote woningtekort mochten gemeenten dit doen. "Je was eigenaar, je had er gewoond maar er zat iemand anders in. Als dat een ambtenaar was dan kon je er gewoon niet in. Dat zal in honderden, mogelijk in een paar duizend gevallen zijn gebeurd. Dat leidde tot enorme frustraties", zegt oud-voorzitter Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg in Nieuwsuur.

  Hoogleraar Wim van Meurs van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht onder andere in Apeldoorn het gemeentelijk beleid op het gebied van Joods onroerend goed in en na oorlog: "de logica achter dit soort regelingen is dat de gemeenten vonden dat die woningen nodig waren voor ambtenaren die het bestuur na de oorlog weer op poten moesten zetten."

  Excuses en schadeclaim

  In Nieuwsuur vertelt Hubert van Blankenstein dat zijn ouders na de bevrijding niet mochten gaan wonen in hun eigen huis. De gemeente Groningen had het toegewezen aan een hoge brandweerman en later aan de burgmeester. Na een strijd van acht jaar verkochten de Van Blankenstein's hun huis aan de gemeente. Volgens Hubert van Blankenstein tegen een veel te lage prijs.

  Hij eist nu dat alle feiten rond de verkoop van het familiehuis op papier worden gezet, de gemeente excuses aanbiedt en een schadeclaim betaalt van ruim drie ton.

  Bekijk hier het verhaal van Hubert van Blankenstein, het huis van zijn familie werd na de oorlog bewoond door een brandweercommandant en de burgemeester van Groningen. Maar die wilde het niet afstaan. Nu is hij op zoek naar gerechtigheid:

  De Groningse burgemeester Koen Schuiling: "wij gaan met de beste en integere intenties met de heer Van Blankenstein het gesprek aan om tot een vergelijk te komen. We trekken lessen uit het verleden. Daar is niet het goede gebeurd. Dat gaan we nu wel doen."

  Om tot een oplossing te komen met de familie wil Groningen een bemiddelaar aanstellen. Maar Van Blankenstein ziet daar niets in en wil snel gaan onderhandelen met de gemeente. Het is maar de vraag of ook andere Joodse families die niet in hun huis mochten gaan wonen, hun recht nog kunnen opeisen. Vaak ontbreken de papieren om hun claim te onderbouwen.

 5. Minister Kuipers van Volksgezondheid roept de sectoren in de samenleving op zich voor te bereiden op een nieuwe golf coronabesmettingen in het najaar. "Maak je eigen plan", zegt hij in een gesprek met NOS. Hij reageert daarmee op de kritiek die ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers vanmorgen uitten.

  Zij vrezen nieuwe lockdowns, omdat het kabinetsbeleid in hun ogen te vrijblijvend is en de uitwerking van de plannen te lang duurt. Nederland is volgens hen slecht voorbereid op een nieuwe coronagolf, omdat er geen heldere strategie is.

  Kijk hier hoe Kuipers reageert op die kritiek:

  De minister erkent dat we in Nederland nog niet goed voorbereid zijn, maar hij legt de bal nadrukkelijk bij de sectoren in de samenleving. Ook hij verwacht vanaf het najaar een opleving van het virus. "We krijgen mogelijk 5 tot 10 miljoen besmettingen in het winterseizoen." Maar anders dan de afgelopen twee jaar wil Kuipers dat niet de overheid, maar de verschillende sectoren in de samenleving de regie nemen bij de bestrijding van het virus.

  Kuipers: "Wat ik kan doen is het goed monitoren van het virus, zo nodig een nieuwe vaccinatieronde afkondigen en de zorg stimuleren om alle maatregelen te nemen. Maar dan is tegelijkertijd de vraag aan de school of aan de restauranthouder: wat doe je in je eigen omgeving?"

  Den Haag niet meer alleen verantwoordelijk

  "Corona is echt van ons allemaal, Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk", zegt de minister. "De sectoren en de burgers zeggen zelf: laat ons de regie nemen." Toch zijn nog lang niet alle sectoren goed voorbereid.

  De laatste coronalockdown had grote gevolgen voor de mentale gezondheid van veel Nederlandse jongeren. Dat wordt bevestigd door nieuw gezamenlijk onderzoek van onder andere het RIVM en de GGD. Student Maren Porte maakte de podcast 'Mentale Thee' daarover:

  Zo zijn er volgens Kuipers nog steeds ziekenhuizen die geen goed plan hebben voor het opschalen van de zorg als het virus terugkomt. Ook in de horeca wordt nog onvoldoende nagedacht over mogelijkheden om veilig open te blijven.

  Een sector waar het wel goed gaat, vindt Kuipers, is het onderwijs. "Ze hebben daar fantastische plannen voor laagdrempelig testen, betere ventilatie in klaslokalen en zelfs het verschuiven van vakanties als er een besmettingspiek is."

  Testen en vaccineren

  Kuipers wil komende winter zo veel mogelijk zware maatregelen vermijden. Maar als het verplicht dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en een nieuwe vaccinatieronde kan helpen, dan zijn dat maatregelen die volgens hem zo min mogelijk pijn doen.

  Zo'n vaccinatieronde en het opnieuw grootschalig testen door de GGD's kunnen volgens Kuipers binnen zes weken op poten worden gezet. Door de dreigende nieuwe golf moet Nederland ook rekening houden met een hoog ziekteverzuim in het najaar, zegt Kuipers.