NOS - buitenland

NOS Buitenland
NOS | Nederlandse Omroep Stichting
 1. Internationale drugsbendes maken op zee misbruik van een Nederlands certificaat. Met dat document, dat wordt afgegeven in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, lijkt het alsof internationale criminelen onder de Nederlandse vlag varen. Nederland faciliteert daarmee onbedoeld grootschalige drugstransporten.

  Het gaat allemaal om het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen, kortweg ICP. Het is een soort kentekenbewijs, maar dan voor plezierjachten. Zuid-Europese landen en een Europese politieorganisatie slaan nu alarm over misbruik van het document. Het papiertje is eenvoudig te verkrijgen en kost slechts een paar tientjes. De controle op het aanvragen ervan, is beperkt. Juridisch stelt het document amper iets voor.

  Nieuwsuur deed de afgelopen maanden onderzoek naar het omstreden document. Via de Atlantische Oceaan, Italië en Spanje kwamen we uit bij een woonwijk in Leeuwarden en een watersportvereniging in Utrecht. We leggen je in deze video uit hoe we tot onze onthullingen kwamen:

  De Spaanse autoriteiten namen vorige maand vijfendertig ton hasj in beslag, de grootste Spaanse drugsvangst op zee ooit. Dat gebeurde tijdens Operación Goleta-Gratil. Daarbij enterden de Spaanse autoriteiten op spectaculaire wijze verschillende luxe zeiljachten.

  Nieuwsuur kreeg bevestigd dat zeker twee van de vijf geënterde schepen onder een Nederlands ICP voeren. In het ruim lagen de balen hasj opgestapeld alsof het zakken rijst waren.

  Bekijk hieronder foto's van de pakketten met drugs die de Spaanse politie vrijgaf:

  MAOC, een Europese anti-drugseenheid die zich richt op drugssmokkel over zee, ziet dat bij grootschalige drugssmokkel het ICP steeds vaker wordt gebruikt. Smokkelaars doen zich zo voor als plezierzeilers die onder Nederlandse vlag varen.

  Michael O'Sullivan, directeur van MAOC, weet dat het makkelijk is om een Nederlands ICP te krijgen. "Het politiewerk zou eenvoudiger worden als het registreren van een boot zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt."

  "Waarom kiezen criminelen voor het Nederlandse ICP? Omdat ze de weg van de minste weerstand kiezen", zegt hij. Er zijn geen exacte cijfers over misbruik van het ICP, maar volgens O'Sullivan gaat het om "significante aantallen".

  Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verantwoordelijk voor de uitgifte van het ICP, zegt te werken aan een aanscherping van de afgifte om misbruik te voorkomen.

 2. Georganiseerde criminele bendes maken op zee steeds vaker gebruik van een omstreden document waarmee ze de Nederlandse vlag voeren. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat met dat eigendomsdocument, ICP geheten, autoriteiten op het verkeerde been gezet worden over drugstransporten.

  Daarnaast zijn verschillende Nederlandse schepen in Italië aan de ketting gelegd nadat booteigenaren het document hadden getoond. In Italië en Spanje zijn er zorgen over het gebruik van het document. Steeds vaker gebruikten inwoners van die landen het ICP om de lokale wet- en regelgeving te ontwijken en uit beeld van de Belastingdienst te blijven.

  We hebben onze verhalen over het ICP gebaseerd op ons eigen verslag, verschillende gesprekken met autoriteiten en betrokkenen en de volgende documenten:

  Brief van de Guardia di Finanza aan eigen eenheden over vaartuigen die ogenschijnlijk onder Nederlandse vlag varen (Italiaans) Brief van de Guardia di Finanza aan eigen eenheden over vaartuigen die ogenschijnlijk onder Nederlandse vlag varen (vertaald) Het bestuurlijke signaal Frauderen / Witwassen en pleziervaartuigen van Politie Midden-Nederland Bestuurlijk signaal Search and Rescue operations Middellandse Zee, Openbaar Ministerie & Koninklijke Marechaussee Reactie ministerie Infrastructuur en Waterstaat op vragen van Nieuwsuur over de uitgifte van en de controle op de ICP's Reactie van het Spaanse ministerie van Transport, afdeling Koopvaardij, op vragen van Nieuwsuur over het gebruik van het ICP Brief van Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan Italiaanse autoriteiten over het probleem met het ICP

 3. Frankrijk verhoogt het aantal militairen dat mogelijke doelwitten voor terreuraanslagen bewaakt, zoals kerken en scholen, naar 7000. Dat heeft president Macron gezegd bij een bezoek aan Nice, waar een terrorist vanmorgen in een kerk drie mensen ombracht. Van zeker een van hen is de keel doorgesneden. Meerdere mensen raakten gewond.

  Macron sprak van een islamitische terreuraanslag en zei dat Frankrijk niet zal zwichten voor terreur. Ook sprak hij zijn steun uit voor de stad Nice, die vier jaar geleden ook het toneel was van een aanslag.

  Een extremistische moslim reed toen op de Franse nationale feestdag met een vrachtwagen in op een menigte die naar vuurwerk wilde gaan kijken. 86 mensen kwamen om.

  Een fragment uit de verklaring van Macron:

  Macron kondigde vanmiddag ook nieuwe maatregelen aan tegen radicale islamitische organisaties die Franse waarden en normen afwijzen. Dat deed de Franse regering eerder deze maand ook al.

  Die belofte was een gevolg van de dood van leraar Samuel Paty, die op 16 oktober werd vermoord, omdat hij in een les over vrijheid van meningsuiting cartoons van de profeet Mohammed had laten zien.

  Steun aan katholieken

  Macron betuigde vanmiddag na de aanslag op de Notre-Dame-basiliek ook medeleven met de katholieken. Hij herinnerde aan de moord op een Franse priester in 2016 in de plaats Saint-Etienne-du-Rouvray. Ook in die zaak was een islamitische terrorist de dader.

  Voordat Macron zijn verklaring aflegde, sprak hij voor de basiliek uitgebreid met politieagenten. De agenten maakten een aangeslagen indruk.

  Avignon en Djedda

  Vandaag waren er meer incidenten in Frankrijk waarbij wordt onderzocht of ze terrorisme-gerelateerd zijn. Zo bedreigde een man in Avignon omstanders met een wapen. De politie schoot hem dood.

  In het Franse consulaat in Djedda, in Saudi-Arabië, werd vandaag een bewaker neergestoken. De aanvaller gebruikte een "scherp voorwerp" als wapen, melden Saudische media. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, hij verkeert niet in levensgevaar.

  Het is niet duidelijk of de incidenten samenhangen met de gebeurtenissen in Nice.

 4. Update 16.45 uur: Hackers stelen miljoenen van Republikeinen

  Hackers hebben 2,3 miljoen dollar gestolen van de lokale Republikeinen in Wisconsin. Dat geld werd door de Republikeinen in die staat gebruikt voor de campagne om Donald Trump opnieuw de verkiezingen te laten winnen, vertelt de voorzitter tegen persbureau AP.

  De partij ontdekte verdachte activiteit een week geleden en waarschuwde toen de FBI. Die doet nu onderzoek naar de hack, zegt de voorzitter. De FBI heeft dit nog niet bevestigd.

  De hackers zouden facturen hebben gemanipuleerd die werden betaald om pro-Trump-materiaal te leveren, zoals petten voor supporters. De facturen werden zo gewijzigd dat als de partij ze betaalde het geld naar de hackers ging in plaats van naar de verkopers.

  Update 16.15 uur: Techbedrijven zetten zich schrap

  Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zetten zich schrap voor de verkiezingen. Er wordt gevreesd dat de uitslag kan zorgen voor onrust, omdat die dagen of nog langer op zich kan laten wachten. Hoe reageren de platforms bijvoorbeeld als president Trump zich voortijdig tot winnaar uitroept?

  Zowel Facebook, als Twitter en YouTube hebben aangekondigd bij dergelijke claims een aanvullend blokje informatie te zullen plaatsen, met de boodschap dat de uitslag nog niet definitief is.

  De maatregelen die tot nu toe zijn genomen gaan van het labelen van nepnieuws en het inhuren van factcheckers, tot het (al dan niet tijdelijk) verbieden of beperken van politieke advertenties. Ook werden er grote schoonmaakacties gehouden onder aanhangers van complottheorieën. Toch twijfelen experts of het genoeg is.

  Lees hier verder

  Update 16.00 uur: Amerikaanse verkiezingsnacht in Nederland

  De verkiezingsnacht in de VS is ook in Nederland goed te volgen. De NOS maakt op NPO1 een uitzending die 7,5 uur duurt. De uitzending begint om 23.30 uur en is in handen van Rob Trip, Jeroen Wollaars en Malou Petter.

  Vanuit de studio wordt er contact gehouden met verslaggevers in de Verenigde Staten. Ook zijn Nederlandse en Amerikaanse aanhangers van Donald Trump en Joe Biden te gast.

  Ook wordt de verkiezingsnacht de hele nacht op NPO Radio 1 en online gevolgd.

 5. Met het geluid van de zee en met je voeten in het zand leren rekenen en schrijven. Het klinkt misschien gek, maar kinderen in Italië gaan op het strand naar school.

  Het aantal corona-besmettingen in dat land stijgt snel. Daardoor komen er weinig toeristen en zijn de stranden leeg. Italiaanse scholen kregen daarom toestemming om les te geven op het strand.

  Op het strand is veel meer ruimte dan in de school. Daardoor kunnen de juffen, meesters en kinderen zich een stuk makkelijker aan de corona-regels houden.

  Het kan op het strand wel een stuk frisser zijn dan op school. En sommige kinderen vinden de zee misschien afleiden. Wat denk jij ervan?