NOS - buitenland

NOS Buitenland
NOS | Nederlandse Omroep Stichting
 1. Het Openbaar Ministerie in Turkije eist celstraffen van 12 jaar tegen de mensen die betrokken waren bij de geruchtmakende ontsnapping van oud-Nissan-topman Carlos Ghosn uit Japan in 2019. In de zaak staan zeven mensen terecht. Tegen drie van hen, een functionaris van een private luchtvaartmaatschappij en twee piloten, worden de jarenlange celstraffen geëist.

  Ghosn werd in 2018 in Tokio opgepakt op verdenking van financieel mismanagement. Hij mocht zijn rechtszaak in vrijheid afwachten, maar hij vertrouwde er niet op dat die eerlijk zou verlopen.

  Het verhaal gaat dat hij zichzelf had verstopt in een kist voor geluidsapparatuur, die naar het vliegveld van Osaka werd gebracht. Vanaf daar vloog hij naar Istanbul, waar hij weer een andere vlucht pakte naar Beiroet.

  Illegale smokkel

  Tegen de twee piloten die naar Istanbul vlogen, eist het OM 12 jaar vanwege het illegaal smokkelen van een migrant. Als het aan justitie ligt, krijgen de twee piloten die de vlucht naar Beiroet leidden een andere straf, voor het nalaten van het melden van een misdrijf. Het OM wil ook dat de aanklachten tegen de twee stewards vervallen.

  De vier piloten en twee stewards van de vluchten ontkennen dat ze hebben meegewerkt aan zijn ontsnapping en zeggen dat ze niet wisten dat Ghosn aan boord van hun vliegtuig was.

  De functionaris heeft wel bekend dat hij wist dat Ghosn werd gesmokkeld, maar zou daar pas van op de hoogte zijn gesteld toen de oud-topman al in Istanbul was. Vervolgens heeft hij geholpen Ghosn aan boord van de vlucht naar Beiroet te krijgen, naar eigen zeggen omdat hij werd bedreigd en vreesde voor de veiligheid van zijn familie.

  Op 24 februari doet de rechtbank in Istanbul uitspraak in de zaak.

 2. Radicale Trump-supporters hadden de dag van de inauguratie heel anders voorgesteld. Volgens aanhangers van de in Amerika razend populaire complottheorie QAnon zouden Trump en het leger de Democraten vandaag uitschakelen. Ze voorspelden de grote dag van The Storm, waarbij de Deep State zou worden geëlimineerd door arrestaties en executies. Maar er gebeurde niets.

  Volgens de aanhangers was de zware beveiliging rond het Witte Huis niet bedoeld voor de veiligheid rond de inauguratie, maar om Joe Biden in te sluiten. Biden zou worden afgevoerd naar een ondergronds tribunaal.

  Na de voorspelde massale arrestaties hoopten de aanhangers op The Great Awakening, een wereld van 'gelijkheid en harmonie'. QAnon-gelovers vergelijken deze fictieve gebeurtenis ook wel met de Onafhankelijkheidsoorlog in de achttiende eeuw.

  De 17e letter in het alfabet

  Hoe bizar het ook klinkt, een deel van de Trump-aanhangers gelooft echt in dit verhaal. Volgens hen zou The Storm nog steeds kunnen plaatsvinden. Uit peilingen dit najaar blijkt dat een kwart van de Amerikanen gelooft in QAnon-claims. Het gaat dan vooral om Republikeinen.

  QAnon-aanhangers zien aanwijzingen in álles, zoals in de 17 vlaggen op de plek waar Trump zijn afscheid vandaag hield: de 17e letter in het alfabet is de Q.

  Verbannen

  Grote sociale mediaplatforms verbannen de complotdenkers steeds vaker. Twitter verwijderde de afgelopen maand 70.000 QAnon-accounts. Facebook en Instagram hebben - alleen al afgelopen week - bijna 60.000 QAnon-pagina's, groepen en profielen verbannen.

  De bij radicale Trump-aanhangers populaire app Parler is offline door maatregelen van Apple, Google en Amazon. Ze zoeken nu hun heil op Gab, Telegram en andere, kleinere platformen.

  Daar blijken extremisten al druk aan het werk om gematigde Trump-aanhangers te radicaliseren. Anderen zijn teleurgesteld en voelen zich in de maling genomen door Trump, die met QAnon flirtte en door de mysterieuze Q, een onbekende internetgebruiker die de afgelopen jaren cryptische boodschappen plaatste op internet. Sinds 6 december heeft deze persoon geen aanwijzingen meer achtergelaten.

  Trump zou volgens mensen om hem heen plannen hebben voor een nieuwe partij: The Patriot Party. Op sociale media wordt al druk aan logo's gesleuteld.

 3. Meer vrouwen, verschillende etniciteiten en meer mensen van kleur: het nieuwe Amerikaanse kabinet onder Joe Biden zal diverser dan ooit zijn. De samenstelling van het kabinet lijkt maar weinig op het team van voormalig president Trump.

  Biden koos zorgvuldig op sekse, afkomst en ervaring. Al in zijn overwinningsspeech op 7 november zei hij dat z'n kabinet "het meest diverse in de geschiedenis zal worden".

  De president heeft er ook rekening mee gehouden bij het uitkiezen van de stafleden. Meer dan de helft van hen is vrouw. En de communicatieafdeling van de nieuwe president wordt zelfs helemaal gerund door vrouwen. Niet geheel onbelangrijk: de eerste stap die Biden zette naar meer diversiteit, was de keuze om Kamala Harris aan z'n zijde te hebben: de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident, met een Indiase moeder en een Jamaicaanse vader.

  Een overzicht van een aantal nieuwe ministers onder Biden:

  Minister van Binnenlandse Zaken

  Deb Haaland (60) wordt de eerste minister van Binnenlandse zaken van inheemse afkomst. Haaland maakt deel uit van de Laguna Pueblo-stam. Tot voor kort was ze lid van het Huis van Afgevaardigden.

  In de Verenigde Staten gaat de minister van Binnenlandse zaken over de federale staten, nationale parken en aangelegenheden met inheemse Amerikanen. Haaland moet als minister bovendien bijdragen aan de groene agenda van Biden. Stamleiders en progressieve Democraten hebben in de weken voor de nominatie flink voor Haaland gelobbyd.

  Volgens CNN is ze onder meer gekozen omdat ze "haar hele carrière heeft gevochten voor alle Amerikanen, inclusief stammen, plattelandsgemeenschappen en gekleurde gemeenschappen".

  Minister van Transport

  Pete Buttigieg (39) is aangedragen als de nieuwe minister van Transport. Hij zal het eerste kabinetslid zijn dat openlijk homoseksueel is. Buttigieg was een tegenstander van Biden in de race naar de presidentsverkiezingen. Hij won de voorverkiezingen in de staat Iowa. Afgelopen maart trok hij zich terug, waarna hij Biden steunde.

  Buttigieg heeft nooit eerder een functie gehad bij de federale overheid. Voor hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, was hij burgemeester van zijn geboortestad South Bend. Als minister van Transport zal hij zich focussen op de infrastructuur, iets waar president Biden miljarden in wil investeren. Toen Buttigieg nog campagne voerde voor het presidentschap, sprak hij vaak over infrastructuur.

  (Onder)minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken

  Xavier Becerra (62) is genomineerd als minister van Volksgezondheid. Als zoon van Mexicaanse ouders, zal hij de eerste Latino zijn die deze functie bekleedt. Becerra was procureur-generaal in de staat Californië en daarmee de opvolger van Kamala Harris. Als minister van Volksgezondheid krijgt hij de zware taak om het land te leiden gedurende de coronapandemie, die de Verenigde Staten flink in z'n greep heeft.

  Naast Becerra wordt Rachel Levine (64) aangesteld als onderminister. Zij wordt daarmee de eerste transgender persoon in een Amerikaans kabinet. Levine is kinderarts en gezondheidsminister in de staat Pennsylvania. Daarnaast is Levine voorzitter van een samenwerkingsverband van Amerikaanse gezondheidsorganisaties. In het verleden publiceerde ze onder meer over medisch cannabisgebruik en gezondheidszorg voor de lhbti-gemeenschap.

  In een verklaring schreef Biden dat Levine "het stabiele leiderschap en de essentiële expertise meebrengt die nodig zijn om mensen door deze pandemie te brengen. Ongeacht hun postcode, ras, religie, seksuele geaardheid, genderidentiteit of beperking. Ze is een historische en zeer gekwalificeerde keuze om het gezondheidsbeleid van onze regering te helpen leiden".

  Minister van Defensie

  Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zal een zwarte man de functie bekleden van minister van Defensie. Biden heeft Lloyd Austin (67) aangewezen. Austin is gepensioneerd generaal en heeft een lange militaire carrière achter de rug. Zo was hij commandant van de United States Central Command, leidde hij de Amerikaanse troepen in Irak en coördineerde hij de terugtrekking van de laatste militairen.

  Austin heeft gezegd van het transgenderverbod binnen het leger af te willen, dat voormalig president Trump instelde. "Als je fit bent en geschikt bent om te dienen, en als je alle standaarden kan behalen en behouden moet je in het leger kunnen dienen. U kan verwachten dat ik daar altijd achter zal staan", aldus Austin. Wanneer het verbod dan wordt opgeheven, is niet duidelijk.

  Hoewel een militair normaliter minimaal zeven jaar uit dienst moet zijn om een ministerie te leiden, kunnen er uitzonderingen worden gemaakt.

  Minister van Financiën

  President Biden heeft Janet Yellen (74) gekozen als minister van Financiën. Het is daarmee voor het eerst dat een vrouw die functie bekleedt. Yellen heeft veel ervaring in de financiële wereld. Van 2014 tot 2018 was ze voorzitter van de Federal Reserve System, de Amerikaanse centrale bank. Trump besloot haar termijn niet te verlengen.

  Als president wil Biden de economische gevolgen van de coronacrisis zo veel mogelijk beperken en waar nodig extra steunmaatregelen nemen. Yellen steunt dat idee. "Het beste dat we kunnen doen, is groots handelen", zei ze tegen CNN. Daarbij moet de focus allereerst liggen op diegenen die het hardst zijn getroffen, zoals minderheidsgroepen.

 4. Als nieuwe president van de Verenigde Staten krijgt Joe Biden het meteen druk. Hij heeft de afgelopen maanden veel plannen bedacht. En die moet hij nu gaan uitvoeren.

  Dat hoeft hij gelukkig niet alleen te doen. Uiteindelijk gaat hij een team van zo'n 4000 mensen hem helpen. Al die mensen moet hij nog wel eerst aannemen. Een flinke klus!

  Veranderingen

  Joe Biden wil meer doen tegen corona. Hij wil dat er sneller en meer mensen worden gevaccineerd en dat alle Amerikanen geld krijgen om deze moeilijke tijd door te komen.

  Ook wil Biden veel dingen terugdraaien die Donald Trump heeft ingesteld. Zo wil hij weer samenwerken met andere landen om de opwarming van de aarde te stoppen.

  Biden heeft nog meer plannen die hij snel wil uitvoeren. Je ziet er alles over in de video hierboven!

 5. Joe Biden is beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten. Rond 17.50 uur Nederlandse tijd legde hij voor het Capitool in Washington D.C. de presidentiële eed af. Met zijn 78 jaar is Biden de oudste president van de Verenigde Staten tot nu toe en na John F. Kennedy de tweede katholiek die het ambt bekleedt. Kort voor Bidens inauguratie werd Kamala Harris beëdigd als eerste vrouwelijke vicepresident.

  In zijn eerste toespraak als president vierde Biden de democratie. "Dit is een dag van hoop. Er is gehoor gegeven aan de wil van het volk. Democratie is kostbaar en fragiel, maar de democratie heeft vandaag overwonnen."

  Zo begon Biden zijn toespraak:

  Biden riep het volk op om een nieuw begin te maken. "Laten we luisteren naar elkaar, elkaar horen, zien. Laten we respect tonen. Politiek hoeft geen allesverzengend vuur te zijn. Niet elk meningsverschil is een aanleiding voor totale oorlog. We moeten elkaar niet als tegenstanders zien maar als buren. Hou op met schreeuwen en breng de kalmte terug."

  Hij stond stil aan de impact van de coronapandemie. "Voor velen is dit de zwaarste periode uit hun leven. We zullen elkaar nodig hebben om deze duistere winter door te komen. We moeten politiek opzijzetten en de pandemie als één land tegemoettreden."

  Waarheid verdedigen en leugens verslaan

  Hoewel Biden zijn voorganger niet bij naam noemde, nam hij wel afstand van de politiek van Trump. Hij waarschuwde voor personen die "voor macht of winst" leugens vertellen. "We hebben de taak, als burger en als leider, om de waarheid te verdedigen en leugens te verslaan."

  "We hebben veel te doen, veel te repareren en veel te herstellen", sprak Biden. Hij verwees naar raciale gelijkheid, klimaatverandering en het tegengaan van de opmars van binnenlands terrorisme en blanke overheersing. "Om dit alles te overwinnen, is er eenheid nodig. Ik zal mijn hele ziel geven om Amerika weer te herenigen."

  Biden kreeg tijdens zijn inauguratie felicitaties van diverse wereldleiders. Premier Rutte schreef op Twitter dat de Verenigde Staten en Nederland van oudsher hechte bondgenoten zijn. Hij ziet ernaar uit om "die banden verder voort te zetten".

  Geen voorganger, minder toeschouwers, meer beveiliging

  Voor het eerst in ruim 150 jaar was de scheidend president niet aanwezig. Trump verliet eerder op de dag al het Witte Huis en stapte daar op de Air Force One. Het gebeurde pas drie keer eerder dat de vorige president niet bij de inauguratie was. Vicepresident Mike Pence was wel aanwezig.

  De ceremonie zag er heel anders uit dan in voorgaande jaren. In plaats van honderdduizenden toeschouwers waren er duizenden vlaggen voor het Capitool neergezet, die symbool staan voor de afwezige mensen.

  Ook zijn er strenge veiligheidsmaatregelen genomen vanwege de bestorming twee weken geleden. Zo is de omgeving afgeschermd met hoge hekken en prikkeldraad en zijn er ruim 25.000 militairen op de been.

  Biden zal naar verwachting spoedig na de ceremonie enkele presidentiële decreten tekenen, waarmee hij besluiten van Trump terugdraait. Zo wil Biden de VS onder meer weer laten aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs, het reisverbod voor mensen uit moslimlanden ongedaan maken en immigrantenkinderen die gescheiden zijn van hun ouders herenigen.

  Bekijk hier de hele speech van Joe Biden, maar ook de momenten van inauguratie van Biden en Harris en het zingen van het volkslied door Lady Gaga: