Slakkengang

NOS buitenland

 1. Het Britse koningshuis heeft een foto gepubliceerd van de laatste rustplaats van koningin Elizabeth. Op de foto is de grafsteen te zien met daarop de namen van de op 8 september overleden koningin, haar man prins Philip en de namen van haar ouders.

  De steen, gemaakt van zwart Belgisch marmer, ligt op het graf in de King George VI Memorial Chapel in Windsor. De koningin werd daar maandag bijgezet tijdens een privéceremonie, in aanwezigheid van koning Charles en andere directe familieleden. Ze ligt daar bij Philip, die vorig jaar overleed, en haar ouders, koning George VI en The Queen Mother Elizabeth.

  Ook de as van prinses Margaret, de in 2002 overleden zus van Elizabeth, is in de kapel bijgezet.

  Vanaf donderdag is de steen ook voor het publiek te bekijken. De kapel is dan, als onderdeel van Windsor Castle, te bezoeken. Daarvoor moet het publiek wel betalen: 26,50 pond (zo'n 30 euro) en op zaterdag 28,50. Maandag eindigt de officiële rouwperiode van de koninklijke familie.

  Gemist, of nog een keer zien? Dit was de uitvaart van Elizabeth II:

 2. Een vierde verdachte van de bedreiging van de Belgische minister van Justitie Van Quickenborne is nog op de vlucht, melden Belgische media. Vannacht werden al drie Nederlanders aangehouden vanwege de dreiging tegen de politicus.

  Het is onbekend of het gaat om een Nederlandse verdachte of om iemand uit een ander land. Het Belgische Openbaar Ministerie wil er geen commentaar op geven. Een woordvoerder van justitie in Nederland bevestigt het nieuws niet.

  De drie Nederlandse mannen van 20, 29 en 48 jaar werden aangehouden in de regio Den Haag. Belgische media melden dat de dreiging uit het drugsmilieu komt en er zou sprake zijn van een poging om Van Quickenborne te ontvoeren. Hij is onder verscherpt toezicht van de politie geplaatst.

  Benzine en kalasjnikovs

  Eerder deze week werd bij het huis van de minister een auto gevonden met daarin kalasjnikovs, andere vuurwapens en twee flessen benzine, zo meldt de VRT. De auto had een Nederlands kenteken. De gearresteerde mannen zouden aangestuurd worden door zware criminelen uit het drugscircuit.

  De minister zou vanavond op een evenement in Kortrijk aanwezig zijn, maar daar werd hij vervangen door de Belgische premier De Croo. Hij is een partijgenoot van Van Quickenborne. De minister sprak de aanwezigen wel toe in een video.

  Vanmiddag liet de bewindsman op sociale media al weten dat hij en zijn familieleden veilig zijn. "In onze democratische rechtsstaat zullen we nooit plooien voor geweld. Nooit", schreef hij.

  Strijd tegen criminaliteit

  Van Quickenborne is sinds 2020 minister van Justitie en voerde de strijd tegen de criminaliteit stevig op. Sinds vorig jaar maart zijn honderden mensen opgepakt vanwege Operatie Limit, die in Belgische media ook wel Operatie Sky ECC wordt genoemd. Daarbij werd gebruikgemaakt van gekraakte berichten die criminelen via de beveiligde berichtendienst Sky ECC naar elkaar stuurden. Ook in Nederland leidde dat onderzoek tot arrestaties.

  De minister kondigde ook aan "achter tientallen kopstukken in Dubai" aan te gaan. In de Verenigde Arabische Emiraten tekende hij eind vorig jaar verschillende verdragen om de opsporing van criminelen eenvoudiger te maken. In Dubai werd eind 2019 ook Ridouan Taghi opgepakt.

 3. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de Verenigde Staten en Europa vermanend toegesproken bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

  Lavrov sprak vurige teksten waarin hij benadrukte hoe Washington in de ogen van Moskou hypocriet opereert op het wereldtoneel. Volgens de Russische minister wil de VS de wereld weer in blokken opdelen. "Of je bent voor ons, of je bent tegen ons. Een derde optie is niet mogelijk, er is geen compromis."

  'Geen andere keuze'

  Lavrov leverde uitgesproken kritiek op de westerse sancties die aan Rusland zijn opgelegd na de Russische inval in Oekraïne. Lavrov zei dat burgers door de sancties worden geraakt.

  Met de sancties "probeert Washington de hele wereld tot zijn achtertuin te maken", aldus Lavrov. Hij verwees naar de Amerikanen als "zelfbenoemde bazen van de wereld" en noemde de oorlogen die de VS "ver van Amerikaanse kusten" gevoerd heeft in het Midden-Oosten en Azië.

  Over de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne, zoals het Kremlin de oorlog noemt, zei Lavrov dat het een reactie is op "de onkunde van westerse landen om te onderhandelen" en "de oorlog die Kiev tegen zijn eigen mensen voert". Volgens Lavrov had Moskou geen andere keuze dan het erkennen van de onafhankelijkheid van de zogenoemde Volksrepublieken Donetsk en Loegansk en het sturen van militairen. Die republiekjes zijn door pro-Russische separatisten uitgeroepen in de Oekraïense provincies Donetsk en Loegansk.

  Taiwan

  Lavrov beschuldigde Washington er ook van "met vuur te spelen" als het gaat om Taiwan. Daarmee verwees hij ogenschijnlijk naar het recente bezoek aan Taiwan van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Afgelopen week bevestigde de Amerikaanse president Joe Biden in een interview dat het Amerikaanse leger Taiwan zal verdedigen bij een eventuele invasie van China.

  Het bezoek van Pelosi werd in China gezien als een provocatie; China beschouwt het eiland als afvallige provincie. In Chinese ogen is het daardoor niet mogelijk officiële diplomatieke banden te hebben met zowel China als Taiwan. Na het bezoek begin augustus begon China aan een reeks militaire oefeningen in de wateren rond Taiwan.

  President Poetin steunt China in de aanspraak op Taiwan. "We veroordelen de provocaties van de VS en hun bondgenoten in de Straat van Taiwan", zei hij vorige week. Volgens Lavrov probeert de VS regio's in Azië "te onderwerpen".

 4. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor de derde keer de lancering van de nieuwe maanraket uitgesteld. De vorige twee keer was dat vanwege technische problemen, dit keer kan de raket niet opstijgen omdat er komende week een tropische storm wordt verwacht bij de lanceerplek in Florida. Dinsdag zou de raket daar gelanceerd worden.

  Het ruimtevaartprogramma Artemis moet de Amerikanen voor het eerst in een halve eeuw tijd weer naar de maan brengen. De eerste lancering van de Space Launch System-raket met daarop een ruimtecapsule is nog zonder mensen aan boord.

  Artemis wordt geplaagd door tegenslagen. De twee lanceerpogingen die eerder deze maand op het programma stonden gingen niet door vanwege brandstoflekkages en andere technische malheur.

  Naar binnen?

  De NASA bereidt de bijna honderd meter hoge raket nu voor op een terugkeer naar de hangar. Morgen wordt besloten of de raket op het lanceerplatform kan blijven staan of inderdaad naar binnen wordt gehaald.

  Het naar binnen halen van de raket zou leiden tot forse vertraging. Een nieuwe poging zou dan mogelijk pas in november ondernomen kunnen worden. Als de raket wel buiten kan blijven staan, is een lanceerpoging op 2 oktober weer mogelijk.

  Ook Europa werkt mee aan het Amerikaanse ruimtevaartprogramma Artemis. In Nederland worden daarvoor zonnepanelen gebouwd:

  Het Space Launch System is de krachtigste raket die de ruimtevaartorganisatie ooit heeft gebouwd. De onbemande missie van Artemis I is bedoeld om de systemen te testen. Met de volgende missie (Artemis II), die in 2024 op het programma staat, gaan vier mensen mee.

  Een maanlanding zou dan in 2025 gebeuren, tijdens Artemis III. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn, toen de Apollo 17 landde op de Maan. Experts zijn sceptisch of de planning van de NASA gehaald zal worden.

 5. Een 23-jarige zwarte man die in 2019 na zijn aanhouding in de Amerikaanse staat Colorado om het leven kwam, overleed aan een overdosis van het verdovende middel ketamine. Dat blijkt uit een autopsierapport over de zaak, dat gisteren na aanhoudende druk is gepubliceerd. De man, Elijah McClain, kreeg het middel toegediend nadat hij op straat was aangehouden.

  McClain werd in 2019 door de politie staande gehouden toen hij met boodschappen onderweg was naar huis. De politie had even daarvoor een melding ontvangen over een man die zich verdacht zou gedragen. Een van de betrokken agenten zei dat McClain, die zelf ongewapend was, naar zijn dienstpistool had gegrepen. Daarop namen de agenten de man in een nekklem en riepen zij de hulp in van ambulancepersoneel. Dat diende McClain ketamine toe.

  Na de toediening van het kalmeringsmiddel kreeg McClain een hartstilstand. Hij overleed zes dagen later in het ziekenhuis. Uit het autopsierapport blijkt nu dat de dosis ketamine veel te hoog was voor zijn lichaamsgewicht.

  In het originele autopsierapport uit 2019 stond geen doodsoorzaak genoemd. Daarom werden de drie agenten en twee hulpverleners aanvankelijk niet vervolgd.

  Het autopsierapport werd in juli 2021 bijgewerkt, maar niet openbaar gemaakt. Toen Colorado Public Radio daar lucht van kreeg, stapte de organisatie naar de rechter, gesteund door onder meer het gezaghebbende persbureau AP. Nu is het autopsierapport onder gerechtelijk bevel dus toch openbaar gemaakt.

  Aandacht na George Floyd

  De zaak-McClain trok opnieuw de aandacht na de moord op George Floyd, een jaar later, en de opkomst van de Black Lives Matter-beweging. In Aurora zijn sinds het dodelijke incident meerdere wakes en protesten geweest.

  Vorig jaar werd de zaak toch door een jury opgepakt. Dat is een groep burgers die besluit of de openbare aanklager voldoende bewijs heeft om vervolging in te stellen. De jury besloot dat de vijf betrokkenen werden aangeklaagd voor doodslag en roekeloos gedrag met de dood tot gevolg. Hun zaak dient in november.

  Vorig jaar concludeerden de openbaar aanklager in Aurora, de stad waar de zaak zich afspeelde, dat agenten vaak buitensporig geweld toepassen in hun werk en te vaak etnisch profileren.

  Agenten die dodelijk geweld gebruiken in de VS worden zelden vervolgd, doordat de politie een hoge mate van bescherming geniet als het gaat om het gebruiken van geweld.