NOS - buitenland

NOS Buitenland
NOS | Nederlandse Omroep Stichting
 1. Australië en Frankrijk zijn even niet meer zo goed bevriend. Dat komt doordat Australië een belangrijke afspraak niet is nagekomen. Frankrijk is daar boos over.

  De ruzie gaat over onderzeeërs. Australië wilde onderzeeërs kopen voor het leger. Frankrijk zou die gaan maken. Het land zou daar 30 miljard euro voor krijgen. Dat was de afspraak.

  Maar ineens zei Australië dat ze de onderzeeërs niet meer willen en dat ze gaan samenwerken met de Verenigde Staten. Frankrijk is daar boos over. Franse politici snappen niet dat Australië opeens ergens anders onderzeeërs wil kopen.

  Excuses aanbieden

  De Australische premier Morrison probeert nu met de Franse president Macron te bellen om de ruzie uit te praten, maar tot nu toe is dat niet gelukt. De Franse premier neemt niet op.

  Toch hopen de landen dat ze er samen uit gaan komen. Ze zijn al jaren bevriend en werken normaal gesproken wel heel goed samen.

 2. Een oud-nazi die op het punt stond Canada uit gezet te worden, is vlak voor een definitief besluit daarover overleden. Helmut Oberlander werd 97 jaar.

  Oberlander maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van een Einsatzkommando, een groep die in Oost-Europa tienduizenden Joden, communisten, partizanen, intellectuelen en zigeuners om het leven bracht. Hij zou vertaler zijn geweest.

  De geboren Oekraïner emigreerde in 1954 naar Canada en werd in 1960 staatsburger. Bij beide gelegenheden had hij verzwegen dat hij lid was geweest van zo'n Einsatzkommando.

  'Gedwongen'

  Canada probeerde hem sinds 1995 het land uit te zetten, maar de rechter hield dat meerdere malen tegen. Canadese media zeggen dat een nieuwe poging dit jaar bijna leek te slagen.

  Oberlander heeft altijd gezegd dat hij op zijn zeventiende door de nazi's is gedwongen in dienst te gaan. Hij is nooit aangeklaagd voor een concreet misdrijf. Hij stond wel op een lijst van de meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Center, een Joodse mensenrechtenorganisatie.

 3. Goedemorgen! De Tweede Kamer praat verder over de begrotingsplannen voor volgend jaar en de Verenigde Staten geven het Gilgamesh tablet, een gestolen kunstschat, terug aan een Iraaks museum.

  Maar eerst het weer. Er zijn vandaag perioden met zon. In de loop van de dag komt er meer bewolking en in het noorden valt mogelijk wat regen. Het wordt 18 tot 20 graden en er waait een stevige westelijke wind.

  Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Wat heb je gemist?

  Zo'n 550.000 Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen. Dat concludeert onderzoeksorganisatie TNO, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 voor ruim 6,1 miljoen huishoudens.

  "Uit ons onderzoek blijkt dat bijna de helft van de huishoudens in een onvoldoende geïsoleerd huis woont en daar niet zo veel aan kan doen. Een groot deel van hen heeft op dit moment geen probleem met het betalen van hun energierekening. Maar als de gasprijs verder gaat stijgen, kan een deel van de huishoudens uit deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen", waarschuwt hoofdonderzoeker Mulder van TNO.

  Ander nieuws uit de nacht:

  En dan nog even dit:

  De 25-jarige Dirk Lauret uit Mierlo bleef in 5 vwo nog zitten, maar rondt nu drie masters tegelijk aan de TU Eindhoven cum laude af. Dat is nog nooit eerder gebeurd op de TU Eindhoven.

  Hij volgde een bachelor Electrical Engineering, en kwam er tijdens een van zijn keuzevakken achter dat hij lesgeven leuk vond en veel interesse had in richting van veiligheid in de technologie. Dat maakte het kiezen van een master vervolgens zo moeilijk dat hij en voor de master Electrical Engineering ging, maar ook Information Security Technology, en Science Education and Communication.

  Vrienden en familie verklaarden Lauret voor gek toen hij over zijn plannen vertelde, maar na doorbijten en hard studeren rondde zijn master binnen drie jaar tijd af.

  Fijne donderdag!

 4. De Australische premier Scott Morrison heeft geprobeerd zijn Franse collega Emmanuel Macron aan de telefoon te krijgen, maar dat is niet gelukt. Zijn telefoontje bleef onbeantwoord. Dat heeft Morrison in Washington tegen verslaggevers gezegd. "We zullen geduld hebben", zei Morrison volgens Australische media over de verstoorde relatie met Frankrijk.

  De twee landen zijn verwikkeld in een diplomatiek conflict over de Australische aankoop van Franse onderzeeërs. Die werd onverwacht geannuleerd omdat Australië in zee ging met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, in het veiligheidspact AUKUS.

  De Fransen zijn daar woedend over. Ze haalden hun ambassadeurs terug uit de VS en Australië en hoewel president Macron inmiddels telefonisch contact heeft gehad met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Biden, is er nog geen overleg met Australië geweest, zei Morrison.

  De Verenigde Staten lijkt de banden met Frankrijk inmiddels te hebben aangehaald. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken spreekt naar alle waarschijnlijkheid later vandaag met zijn collega, de Franse minister Le Drian. Volgende week keert de Franse ambassadeur weer terug naar Washington. De post in Australië blijft voorlopig onbemand. "De tijd is er nog niet rijp voor", zei de Australische premier.

  30 miljard euro

  Vanwege het AUKUS-pact, waardoor de aankoop van Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro niet doorgaat, sprak de Franse minister van Buitenlandse Zaken onder meer van "een dolk in de rug".

  De leiders van de drie AUKUS-landen stellen dat hun pact bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in de regio Azië-Pacific te garanderen. Dat was weer tegen het zere been van China, dat de drie landen verweet een "Koude Oorlog-mentaliteit" te hebben.

 5. Algerije sluit het luchtruim voor alle militaire vliegtuigen en burgertoestellen uit Marokko. De Algerijnse autoriteiten kondigen die maatregel aan vanwege de "aanhoudende provocaties en vijandelijke praktijken" van het buurland. Vorige maand verbrak Algerije al de diplomatieke banden met Marokko.

  De Marokkaanse regering in Rabat heeft formeel nog niet gereageerd. Een bron bij Royal Air Maroc, de nationale luchtvaartmaatschappij van Marokko, heeft gezegd dat de sluiting van het luchtruim geen grote gevolgen heeft. Ongeveer vijftien vluchten per week zouden nu moeten worden omgeleid over de Middellandse Zee.

  Twistpunten

  De relatie tussen de Noord-Afrikaanse landen is al tientallen jaren slecht. Dat heeft onder meer te maken met de Westelijke Sahara. Het gebied werd in de jaren 70 door Marokko geannexeerd en Rabat beschouwt het als Marokkaans. In de Westelijke Sahara is ook de onafhankelijkheidsbeweging Polisario Front actief, die strijdt voor onafhankelijkheid. De beweging krijgt steun vanuit Algiers en hun leider, Brahim Ghali, verblijft in Algerije.

  Omgekeerd beschuldigt Algerije Marokko van het steunen van de separatistenbeweging MAK, die autonomie wil in de regio Kabylië (in het noorden van Algerije). Algerije heeft de beweging aangemerkt als terroristische organisatie. In juli haalde Algerije zijn ambassadeur in Marokko al terug vanwege de steun van de Marokkaanse VN-ambassadeur aan het MAK.

  De grenzen tussen de landen zijn sinds 1994 gesloten, maar sinds eind jaren 80 waren er wel diplomatieke banden.