NOS - buitenland

NOS Buitenland
NOS | Nederlandse Omroep Stichting
 1. Grote kans dat jij 'm ook gebruikt hebt: het lachende gezichtje met traantjes. Dat is namelijk wereldwijd de meest gebruikte emoticon van dit jaar. Dat heeft het bedrijf dat de emoji's maakt bekendgemaakt.

  Top 5

  In een appje naar je ouders of in een reactie op een Instagram-post van een vriendin. Emoji's kan je bijna overal wel gebruiken en er is altijd wel een emoticon die bij een berichtje past. Niet zo gek, want in totaal zijn er meer dan 3600 verschillende emoji's. De top 5 meeste gebruikte emoji's zie je hieronder.

 2. Een strandwachter in de Amerikaanse staat Florida had een leuke werkdag. Hij ging met zijn supboard het water op omdat hij een grote donkere vlek zag in het water.

  Het bleek een grote mantarog te zijn! Het dier zwom zelfs nog even onder het supboard door.

 3. De politie in Pakistan heeft zeker dertien verdachten opgepakt die betrokken waren bij het lynchen van een man uit Sri Lanka. Nog eens 120 anderen zitten vast voor onderzoek.

  Een menigte van honderden woedende moslims trok naar een sportkledingfabriek in de Oost-Pakistaanse provincie Punjab waar de Sri Lankaan als manager werkte. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan godslastering. Fabrieksmedewerkers vielen de manager aan omdat hij een poster met heilige islamitische spreuken zou hebben verwijderd.

  Het slachtoffer werd omgebracht en zijn lichaam publiekelijk in brand gezet. Volgens de politie zijn prominente verdachten opgepakt die de fabrieksmedewerkers zouden hebben aangezet tot geweld. Ook zijn er volgens de politie op een video verdachten te zien die de man doodden, hem naar buiten droegen, selfies namen met zijn brandende lichaam en dat allemaal trots toegaven.

  Godslastering is in Pakistan een misdrijf waarop de doodstraf kan staan. Groepen radicale moslims voeren vaker aanvallen uit na beschuldigingen van blasfemie.

  Premier Khan reageerde met afschuw op het incident en sprak van een dag van schaamte voor Pakistan. Ook vanuit religieuze hoek en het leger wordt de lynchpartij veroordeeld.

 4. In de groep die de afgelopen dagen per vliegtuig vanuit Afghanistan is geëvacueerd, zitten minder Nederlanders dan eerder werd gedacht. Er waren ook niet-Nederlanders onder die een band hebben met ons land. Gisteren kwam via persbureaus naar buiten dat Frankrijk en Qatar met een door de Fransen gecharterd toestel 300 mensen naar Qatar hebben gebracht, onder wie 60 Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde dat.

  Het ministerie nuanceert dat bericht nu: aan boord waren 56 mensen die een 'directe link' met Nederland hebben. Onder hen waren 4 Nederlanders met hun kerngezinnen en de rest bestond uit mensen met een Afghaans paspoort. Bij de laatste groep gaat het onder anderen om tolken die voor Nederlandse missies hebben gewerkt en mensen die op een andere manier de Nederlandse overheid hebben bijgestaan. Zij lopen extra gevaar sinds de machtsovername door de Taliban.

  Deze week kwam Human Rights Watch nog met een rapport naar buiten, waarin staat dat medewerkers van het voormalige Afghaanse bewind zijn verdwenen of standrechtelijk geëxecuteerd.

  Tweede vliegtuig met 11 Afghanen

  Donderdag was er nog een tweede vlucht. Die was georganiseerd door Qatar. Een militair vliegtuig ging naar Afghanistan met hulpgoederen en nam op de terugweg naar Qatar ook elf Afghanen mee die een directe band hebben met Nederland.

  Het is de bedoeling dat zowel de groep van 56 als die van 11 binnenkort naar Nederland wordt gebracht.

 5. De ouders van de jongen die om zich heen schoot op een school in de Verenigde Staten zijn aangehouden. De ouders worden er van verdacht dus ook schuld te hebben aan de schietpartij. Want als de ouders van de jongen beter op hem hadden gelet, dan was de schietpartij misschien niet gebeurd. Dat denken experts die de zaak onderzoeken.

  De ouders moesten eigenlijk gisteren al bij een rechter komen om vragen te beantwoorden. Maar ze kwamen niet, en waren ook niet meer thuis. Agenten gingen naar hen op zoek. Ze zijn nu gevonden en gearresteerd.

  Het lijkt erop dat de ouders het wapen als cadeau aan hun zoon hebben gegeven. Op social media zijn foto's van de jongen te zien waarop hij oefent met schieten.

  De moeder van de jongen postte er zelf ook foto's van op social media. En ze schreef erbij dat ze samen 'zijn nieuwe kerstcadeau gingen testen'. Het is in de staat Michigan verboden voor mensen van onder de 21 jaar om een wapen te hebben.