NOS - economie

NOS Economie
 1. Warenhuisketen HEMA komt waarschijnlijk in handen van de familie Van Eerd, eigenaar van Jumbo en de Nederlandse investeerder Parcom. De huidige eigenaren hebben een voorlopige overeenkomst bereikt.

  Een aantal grote schuldeisers van HEMA kreeg afgelopen zomer het concern in handen na een conflict met eigenaar Marcel Boekhoorn. Die kon niet aan de betalingsverplichtingen voldoen, waarna de schuldeisers het eigendom van HEMA opeisten. Ze willen het warenhuis weer doorverkopen en hebben de afgelopen weken met verschillende partijen gepraat.

  De schuldeisers krijgen zo'n 440 miljoen euro voor HEMA. Of de deal er daadwerkelijk komt, hangt nog van een aantal zaken af. Zo moeten de kopers nog afspraken met banken maken en wordt er de komende weken uitgebreid boekenonderzoek bij het warenhuis gedaan.

  De familie Van Eerd heeft ervaring met HEMA. Vorig jaar ging Jumbo, eigendom van de familie, een samenwerkingsverband met het warenhuis aan. Parcom investeert al in meerdere Nederlandse bedrijven.

  Excel-sheet

  De afgelopen weken is er een burgerinitiatief gestart om HEMA voor Nederland te behouden. Consumenten konden geld inleggen om mee te doen om een deel van het bedrijf te kopen. Voorlopig doet dat initiatief niet mee met deze deal. Mei Li Vos van het initiatief 'Koop de HEMA' noemt de overname goed nieuws. "Volgens mij willen ze hetzelfde met HEMA als wij en zien ze het niet als een Excel sheet."

  Vos denkt dat er een goede samenwerking mogelijk is met de investeringsmaatschappij en zegt dat daarover al contact is geweest. "Het zou mooi zijn als we kunnen samenwerken om het bedrijf in rustiger financieel vaarwater te krijgen en te behouden voor Nederland en de Benelux." 'Koop de HEMA' wil aandelen kopen zodat het bedrijf duurzame investeringen kan doen.

 2. Het Europese landbouwbeleid gaat de komende jaren op de schop. Er komt minder geld voor de boeren, de regels veranderen en het moet groener worden. Minister Schouten zegt dat boeren die klaar zijn voor de toekomst worden beloond.

  Na een hele nacht vergaderen (de ministers waren pas om vijf uur vanochtend klaar), werd in Luxemburg een akkoord bereikt over de landbouwbegroting voor de komende zeven jaar. Het gaat om in totaal ongeveer 350 miljard euro. Twintig procent van het geld wordt gebruikt om de inkomens van boeren te ondersteunen, maar die moeten in ruil daarvoor wel voldoen aan klimaat- en natuureisen.

  "Het is een goede stap op weg naar een nieuw soort landbouw", zei minister Schouten na afloop van de marathonvergadering. "Nederland wilde verder gaan, maar zoals wel vaker in Europa moet je een compromis sluiten. Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik op meer ambitie had gehoopt."

  CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik noemt het een redelijk compromis, maar er is ook kritiek, onder meer van GroenLinks en Forum voor Democratie.

  Hectaretoeslag

  De minister is tevreden dat er extra geld komt voor jonge boeren en ruimte om te vernieuwen. Ook de hectaretoeslag, geld dat boeren als een soort inkomensondersteuning krijgen, wordt simpeler. "Daar moeten we wel op blijven letten, want we hebben ook weer nieuwe regels afgesproken en we moeten voorkomen dat boeren worden bedolven onder nieuwe formulieren."

  Deze zomer werd de hectaretoeslag voor grootgrondbezitters door de EU-leiders geschrapt, waardoor landeigenaren met meer dan 100.000 hectare in bezit geen premie meer krijgen.

  De landbouwministers hebben de grote lijnen afgesproken, de lidstaten moeten de plannen nu uitwerken. En dan rijst de vraag wanneer is een activiteit groen? Minister Schouten gaat daarom samen met provincies en gemeenten zogenoemde eco-regelingen opstellen. Die kunnen gaan over weidevogelbeheer, bodembeheer, houtwallenverbetering voor biodiversiteit, kruidenrijk grasland voor meer biodiversiteit of investeringen in dierenwelzijn.

  De Duitse minister Julia Klöckner, die de onderhandelingen voorzat, was na afloop opgelucht. Ze noemde het een mijlpaal en een stelselverandering. Schouten gebruikt liever de woorden: "modernisering en een stap op weg naar vergroening".

  Spaak in de wielen

  Dat laatste wordt betwijfeld door Bas Eickhout van GroenLinks. "Dit akkoord is een spaak in de wielen van de hele Green Deal. De ambities die daarin staan, kunnen nu niet gehaald worden." Hij noemt het een gemiste kans.

  Ook Forum voor Democratie is, om een heel andere reden, ontevreden. Die partij wil dat boeren weer baas op de eigen boerderij zijn. "Wat ooit begon met het doel om een stabiele voedselvoorziening te garanderen, met gunstige prijzen voor consument en boer, is verworden tot een regelzuchtig systeem om een groene, ecologische agenda erdoor te drukken."

  Het Europees Parlement praat deze week over het nieuwe landbouwbeleid. De hele week stemmen de parlementariërs over verschillende wijzigingsvoorstellen. Daarna gaat een kleine delegatie van het parlement met de Duitse minister (die momenteel voorzitter is van de EU) onderhandelen om tot een definitief besluit over het nieuwe landbouwbeleid te komen.

  Meer lezen over de EU? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief.

 3. Uitzendbureau Randstad heeft veel uitzendkrachten die werkloos raakten door de coronacrisis weer terug aan het werk. Het uitzendbureau ziet dat de vraag naar uitzendkrachten zich wereldwijd herstelt.

  "In Nederland hadden we zo'n 18.000 mensen thuiszitten", zegt bestuursvoorzitter Jacques van den Broek. "Daarvan zijn nu zo'n 3000 tot 4000 niet geplaatst. We richten ons vooral op de mensen boven de 25 jaar die meer dan 25 uur per week werken. Die zijn echt afhankelijk van die baan en van die groep hebben we de overgrote meerderheid inmiddels terug."

  Het uitzendbureau maakte in het derde kwartaal 104 miljoen euro winst, terwijl er een kwartaal eerder nog 57 miljoen euro verlies werd geleden. Het bedrijf is actief in bijna 40 landen.

  Krapte in de logistiek

  "We zien het herstel breed in de markt wereldwijd en dat zien we in oktober verder doorzetten. In elk land waar we actief zijn, Noord-Amerika, Frankrijk, Italië... In Nederland minder, maar Nederland is ook minder geraakt dan die andere landen."

  Een effect van de nieuwe coronamaatregelen ziet hij niet terug in de cijfers. Sterker nog, het bedrijf verwacht verder herstel in het vierde kwartaal en denkt dat het in bepaalde sectoren moeilijk wordt om personeel te vinden.

  "De onderliggende schaarste die er voor corona was zien we terug komen", zegt Van den Broek. "Het wordt bijvoorbeeld moeilijk de piek aan het eind van het jaar in de logistiek te bemensen."

  Ander werk

  Tegelijkertijd zijn sommige bedrijven nog volop bezig met reorganisaties. Het onderdeel bij Randstad dat mensen naar ander werk begeleidt groeit 100 procent vergeleken met vorig jaar. Het uitzendbedrijf ziet in bepaalde sectoren niet snel het werk terugkeren.

  Van den Broek: "Het werk rondom Schiphol zien we niet snel terugkomen. Zeker als je daar werkt, moet je je afvragen of je niet in een andere sector aan het werk moet."

 4. De pinomzet in de horeca is in de eerste week van de sluiting minder hard gedaald dan tijdens de eerste horecasluiting in maart. Dat blijkt uit pinomzetcijfers van ING.

  Waar cafés en restaurants op de eerste dag van de sluiting in maart zo'n 85 procent minder pinomzet draaiden dan normaal voor die tijd van het jaar, was dat op 15 oktober zo'n 65 procent minder.

  Er wordt sindsdien meer bezorgd en afgehaald, ziet de bank op basis van een recente toename van het aantal online transacties.

  Geleerd van de vorige keer

  Ondernemers zijn dus minder teruggezakt dan voorheen. "Ze hebben geleerd van de vorige sluiting en passen sneller hun businessmodel aan", zegt ING-econoom Marten van Garderen. "Koffietentjes en pizzeria's die eerst niet bezorgden, pakken deze keer de draad weer makkelijker op."

  Wat meespeelt, is dat de horecasluiting in maart niet eerder was voorgekomen en plotseling kwam, zegt Van Garderen. "Dan heb je als ondernemer niet zomaar geregeld dat je eten kan laten bezorgen of afhalen, of bedacht dat dat überhaupt een goed idee is. Nu kunnen die ideeën weer direct van stal worden gehaald. En dat zie je terug in de omzetcijfers."

  Nog steeds drastische omzetdaling

  Toch is er volgens ING geen reden tot blijdschap. "Een harde klap blijft een harde klap, ook als hij iets minder heftig is. Voor de sector is dit nog steeds een drastische omzetdaling, dat blijf je ondanks de kleinere omzetterugval houden."

  De omzetcijfers zijn volgens Van Garderen een goede eerste indicatie van de omvang van de klap voor de horeca. "Op dit moment lijkt er in de pinomzetten niet zoveel reden meer om weg te zakken of om omhoog te bewegen: ondernemers hebben namelijk geleerd van de eerste keer."

  'Laatste-biertje-effect'

  Het beeld van feestende en dinerende Nederlanders vlak voor de nieuwe horecasluiting, wordt bevestigd door de ING-cijfers. Daaruit blijkt dat de dag voor de sluiting er meer mensen naar de horeca gingen en vooral dat zij extra uitgaven deden.

  Gemiddeld gaven ze 5 euro meer uit dan normaal. Economisch gezien logisch, zegt Van Garderen. "Noem het 't laatste-biertje-effect: als je weet dat je later een tijdlang niet meer kan, dan haal je die consumptie naar voren."

 5. De rechter heeft de eis van een groep horecaondernemers om de horeca per direct te openen, afgewezen. Het besluit van de overheid om de horeca vier weken te sluiten, is volgens de rechtbank in Den Haag gegrond.

  Het kort geding diende vanochtend en is aangespannen op initiatief van een Haagse ondernemer. Zeker 68 andere ondernemers sloten zich bij hem aan. De horecabazen eisten directe heropening van de horeca. De gedwongen sluiting zou disproportioneel zijn en de ondernemers zouden daardoor onevenredig worden geraakt.

  De landsadvocaat erkende tijdens de zitting dat de maatregelen veel leed veroorzaken voor horecaondernemers, maar stelde dat de overheid niet anders kan. De oplopende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames moeten koste wat het kost worden teruggedrongen. Het sluiten van de horeca is daarbij volgens de overheid essentieel.

  Teleurgesteld

  De horecaondernemers reageren teleurgesteld op de uitspraak. "Iedereen is gefrustreerd. Mensen krijgen toch hoop als je zo'n kort geding aangaat", zegt Maarten Hamel, een van de ondernemers die de zaak aanspande. "We moeten helaas voorlopig toch blijven bezorgen."

  De uitgebreide motivering van het besluit volgt binnen twee weken. De rechter wilde, gezien het tijdelijke karakter van de sluiting, zo snel mogelijk uitspraak doen.