NOS - politiek

NOS Politiek
 1. Als premier Rutte en minister De Jonge aanstaande donderdag een persconferentie geven, hoeven we geen nieuwe, grote landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het virus te verwachten. Volgens ingewijden is het kabinet wel bezorgd over de stijgende besmettingen, maar is er geen reden voor paniek.

  Waarom dan wel onverwachts deze persconferentie? Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp heeft dat ook te maken met de kritiek die er de afgelopen tijd is op Rutte: hij zou tijdens de vakantie onzichtbaar zijn. "Nu laat hij zichzelf weer zien en heeft hij daarmee een gelegenheid om het belang van de bestaande corona-regels nog eens te benadrukken." Minister De Jonge keert overigens eerder terug van vakantie om de persconferentie te houden.

  Teststraat op Schiphol?

  Ondertussen denken de meest betrokken ministers wel na over gerichte maatregelen om eventuele brandhaarden snel de kop in te drukken. Zo wordt er overwogen een speciale teststraat op Schiphol in te richten voor reizigers die uit vakantielanden komen met veel besmettingen.

  Mensen die terugkomen uit die oranje gebieden krijgen het dringende advies twee weken in thuisquarantaine te gaan. Volgens Van der Wulp kijkt het kabinet naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat die mensen dat ook daadwerkelijk doen. Mogelijk door ze te registreren en te volgen, al ligt dat juridisch ingewikkeld.

  Lokaal maatwerk

  Datzelfde geldt voor allerlei maatregelen die burgemeesters kunnen nemen. Ook over de rechtmatigheid van de mondkapjesplicht die vanaf morgen in delen van Amsterdam en Rotterdam geldt, bestaan twijfels. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst komt het kabinet donderdag mogelijk met ondersteunende maatregelen om op lokaal niveau maatwerk te kunnen leveren.

  Ten slotte kijkt het kabinet ook met enige zorg naar de aanstaande introductieweken op universiteiten en hogescholen. "De cijfers laten vooral in die leeftijdscategorie een stijging zien", zegt Van der Wulp. Het kabinet wil voorkomen dat die introductieweken uitgroeien tot brandhaarden van het coronavirus.

 2. Minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven donderdag om 19.00 uur weer een persconferentie over corona, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

  De twee gaan het hebben over de huidige stand van zaken rond corona in het land, en zullen ook inzoomen op de situatie in bepaalde regio's. "Zo nodig worden ook aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aangekondigd", zegt de RVD.

  Het aantal coronabesmettingen loopt sinds enkele weken weer op, vooral in de regio's Rotterdam en Amsterdam. De steden hebben vanaf morgen een mondkapjesplicht ingesteld voor bepaalde drukke gebieden.

  De laatste persconferentie van de premier en de minister van Volksgezondheid was op 24 juni. Daarin werd een lijst met versoepelingen gepresenteerd, onder meer over het ov en regels voor bijeenkomsten.

 3. Naast Sigrid Kaag is ook Ton Visser kandidaat-lijsttrekker voor D66. Hij voldoet aan de vereisten waaronder het verzamelen van 228 ondersteuningsverklaringen.

  Visser (56) deed in 2002 en 2016 ook al een gooi naar het lijsttrekkerschap. Beide keren kreeg hij niet genoeg ondersteuningsverklaringen bij elkaar.

  Tournee

  Sinds 2005 is hij op "tournee in de wereld", schrijft D66. "Hij probeert met mensen in gesprek te raken, naar die mensen te luisteren en hij vertelt zelf ook."

  Visser zegt D66 "in één woord: breder" te willen maken. "In iets meer woorden: in woord en daad meer oor en oog voor anderen dan ons soort mensen. Een partij voor bijna iedereen."

  Premier

  De 58-jarige Kaag, die nu minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is, stelde zich in juni kandidaat. "Ik wil premier worden", zei ze toen.

  Lees hier een profiel van Kaag, een diplomaat in hart en nieren:

  De huidige fractieleider Rob Jetten maakte kort na de kandidaatstelling van Kaag bekend af te zien van het lijsttrekkerschap. Hij zei toen haar kandidatuur te steunen. "Met heel m'n hart".

  Leden van de partij kunnen van 20 augustus tot 2 september stemmen. Uiterlijk 5 september wordt bekend wie in maart bovenaan de D66-lijst staat op het stembiljet.

 4. De Kamer heeft bezorgd gereageerd op het nieuws over een slachterij in Helmond die werknemers onder druk zou hebben gezet valse gezondheidsverklaringen af te leggen. Medewerkers werkten naar eigen zeggen door, terwijl ze klachten hadden die duiden op een coronabesmetting.

  De SP zegt dat deze misstand laat zien hoe kwetsbaar mensen met een tijdelijk contract zijn. "Daarom diende ik al voor de zomer een motie in om net als Duitsland vaste contracten te verplichten", zegt Kamerlid Frank Futselaar. "Wellicht is nu een meerderheid daar klaar voor."

  De Partij voor de Dieren vindt de bevindingen van de NOS reden om de slachterij per direct te sluiten. "De PvdD vraagt om vanuit het oogpunt van volksgezondheid landelijk regie te nemen om verdere verspreiding van corona in de vleesindustrie tegen te gaan", zegt Kamerlid Frank Wassenberg. "De GGD komt niet verder dan onaangekondigde controles en de Veiligheidsregio sluit slachterij niet. De minister moet ingrijpen."

  De PvdD gaat Kamervragen stellen over de veiligheid in de slachthuizen. "Ik ga in ieder geval vragen om strafrechtelijk onderzoek wegens aanzetten tot valsheid in geschrifte", zegt Wassenberg. Hij doelt daarmee op het gesjoemel met de gezondheidsverklaringen.

  Medewerkers zeggen ook dat een steekproef werd gemanipuleerd, wat slachterij Van Rooi Meat overigens tegenspreekt:

  Ook GroenLinks vindt dat bedrijven die de coronavoorschriften negeren, dicht moeten. "Opnieuw een schandalig voorbeeld van hoe slachthuizen omgaan met hun werknemers. Het kabinet moet nu ingrijpen", zegt Kamerlid Paul Smeulders.

  Smeulders' collega Laura Brommet sluit zich daarbij aan. "Er lijkt een onderklasse van werknemers te zijn die niet eens durven te zeggen dat ze ziek zijn uit angst hun baan te verliezen."

  "Dit laat zien dat deze sector ziek is", zegt Lilianne Ploumen van de PvdA. Volgens haar is een veilige werkplek, zeker in tijden van de coronacrisis, van levensbelang. "We zagen al dat (uitzend)werkgevers in de slachterijen het niet zo nauw nemen met de veiligheidsrisico's, maar nu worden werknemers ook nog eens onder druk gezet om te werken en gedwongen om te liegen over hun gezondheid."

  Volgens de medewerkers van het slachthuis in Helmond werden bij controles snel maatregelen geënsceneerd. De PvdA wil daarom nog betere controles. Ploumen: "We zien nu voor de zoveelste keer dat het misgaat. Dat is onacceptabel aangezien het over de gezondheid van werknemers gaat en zelfs de volksgezondheid in het geding is."

  'Te urgent om te wachten'

  De VVD pleit voor een betere samenwerking tussen inspecties. "Als deze verhalen kloppen en er op deze manier wordt gewerkt, dan gaat dit natuurlijk alle perken te buiten", zegt Kamerlid Helma Lodders. "Een werkgever mag zijn mensen niet blootstellen aan dit soort praktijken."

  De PvdA kondigde vanavond ook aan zo snel mogelijk een debat te willen vanwege het toenemend aantal besmettingen. De Tweede Kamer zou er op 12 augustus over debatteren, maar de PvdA wil dat er woensdag al een plenair debat plaatsvindt. De situatie is volgens de partij "te urgent" om te wachten.

 5. Jan Nagel is de nieuwe voorzitter van ouderenpartij 50Plus. Nagel kreeg de meeste stemmen van de leden in een digitale algemene ledenvergadering. Hij volgt Geert Dales op, die in mei per direct stopte als voorzitter.

  Nagel (81) is oprichter en erevoorzitter van de partij. Vlak voor het vertrek van Dales maakte hij bekend dat hij zich kandidaat stelde voor het partijvoorzitterschap. In talkshow Op1 zei hij toen dat hij er lang over had moeten nadenken en er met zijn vrouw en kinderen uitgebreid over had gepraat.

  "Ik zie ertegen op om het negen maanden lang te gaan doen," zei Nagel in mei bij Op1. "Maar in het belang van de partij, en omdat het mijn ideaal is om op te komen voor belangen van ouderen, heb ik gezegd: ik ga het doen."

  Nagel was in het verleden meerdere keren voorzitter van de partij, voor het laatst van juni 2016 tot juni 2017.

  Machtsstrijd

  In april kondigde oud-voorzitter Dales zijn vertrek aan. Dat was het resultaat van een hoogopgelopen machtsstrijd in de partijtop, die onder meer draaide om Dales' wens om Tweede Kamerlid te worden. Dat hij nog maanden wilde aanblijven om de overdracht te regelen en lopende zaken te behartigen, was een bron van ergernis voor zijn tegenstanders.

  Door die ruzie brak partij- en fractieleider Henk Krol met 50Plus. Hij richtte een eigen partij op. Krol viel als een van de weinigen Dales niet af.

  In zijn afscheidsbrief schreef Krol dat het binnen de partij niet meer om de leden ging, maar om "ego's". Ook zaten er volgens hem "te veel baantjesjagers binnen de club".