NOS - politiek

NOS Politiek
 1. Willem Engel staat niet langer op de kieslijst van de partij Vrij en Sociaal Nederland voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Met de komst van de voorman van Viruswaarheid was een "actiepartij in huis gehaald" en dat was niet de bedoeling, zegt oprichter en partijleider Bas Filippini in een verklaring tegen het ANP.

  In de partij zou ruzie zijn ontstaan over de kandidatuur van Engel, die zich verzet tegen de coronamaatregelen. Volgens Filippini is partijvoorzitter Anna Zeven opgestapt omdat Engel op de derde plek was gezet. Zeven zelf ontkent dat tegen het AD.

  Engel en Zeven weten van niets

  Ook Willem Engel zegt tegen de krant van niets te weten. Hij eist samen met Zeven dat Filippini zijn uitspraken intrekt.

  Bij Vrij en Sociaal Nederland is nu een interim-bestuur aangesteld en een aantal leden op de kieslijst is geschorst. VSN heeft geen partijprogramma, maar werkt met thema's die door de partijleden worden aangedragen. De speerpunten zijn vrijheid, "echte democratie" en ondernemerschap. De partij noemt zich meer een volksbeweging dan een partij, bestaande "uit betrokken burgers".

 2. Het invoeren van een avondklok in Nederland is nog steeds een serieuze optie, maar er is meer overleg over nodig voordat zo'n maatregel ook daadwerkelijk wordt genomen.

  Haagse bronnen zeggen dat dat de conclusie is van de bijeenkomst die de meest betrokken ministers bij de coronacrisis vanmiddag hadden in het Catshuis. Ze werden daar bijgepraat door deskundigen van het Outbreak Management Team en het RIVM.

  De ingrijpende maatregel zal eerst morgen nog besproken moeten worden binnen de coalitie en met de burgemeesters van de veiligheidsregio's. Die zijn nauw betrokken bij de handhaving. Daarna moet het kabinet een besluit nemen en volgt er nog een Kamerdebat.

  Dringende oproep

  Het kabinet overweegt zo'n avondklok, tussen 20.00 en 04.00 uur. De Tweede Kamer is er niet enthousiast over, maar premier Rutte deed vorige week een dringende oproep aan het parlement om de stap niet te blokkeren.

  Het kabinet besloot vandaag verder, zoals verwacht, om de basisscholen en kinderopvangcentra niet eerder dan op 8 februari weer te openen. Minister Slob noemde dat onvermijdelijk.

 3. De basisscholen en kinderopvangcentra blijven, zoals verwacht, gesloten tot 8 februari. Dat heeft het kabinet vanmiddag besloten na overleg op het Catshuis.

  Volgens demissionair minister Slob van Onderwijs was dat besluit "helaas onvermijdelijk". "Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar."

  'Coronaverlof'

  Om de druk een beetje te verlichten gaat het kabinet met de werkgevers en vakbonden in overleg over 'coronaverlof' voor ouders die werken en zorg voor kinderen combineren. Het kabinet zal daar ook financieel aan bijdragen.

  Gisteren lekte al uit dat het Outbreak Management Team (OMT) tegen een eerdere opening van de scholen heeft geadviseerd, onder meer vanwege de ontwikkelingen rond de nieuwe virusvarianten.

  Leerachterstanden

  Het nog steeds hoge aantal coronabesmettingen en de komst van de Britse variant van het virus maken het volgens het OMT onmogelijk om de basisscholen al eerder te openen. Dat had het kabinet, net als de Tweede Kamer, graag gewild om de leerachterstanden niet verder te laten oplopen.

  Voorlopig lijkt het erop dat kinderen net zo vatbaar zijn voor de Britse variant als voor de oude variant, al is daar meer onderzoek naar nodig. Slob noemt het "zorgelijk" dat de achterstanden nu toch verder zullen oplopen. "Daarom kijk ik samen met het onderwijsveld welke extra maatregelen er nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van onderwijstijd." Daar komt ook geld voor beschikbaar.

  Noodopvang

  De scholen en kinderopvangcentra kunnen wel openblijven voor noodopvang van kwetsbare leerlingen en kinderen van mensen met cruciale beroepen.

  Slob kan nog niet zeggen of de scholen vanaf 8 februari wel weer open kunnen. Het streven is wel om dat te doen, maar het hangt af van de cijfers die er dan zijn.

 4. Hij is naar eigen zeggen "niet heel geduldig" van aard, maar dat en zijn militaire achtergrond kwamen de afgelopen jaren bij sommige dossiers best goed van pas. Zoals bij het vinden van een oplossing voor de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland, en bij de verbouwing van het Binnenhof. "Ik ben een man die tempo wil maken", zegt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

  Dat dat soms op tegenstand stuit, begrijpt hij ook. Zo noemt hij het "heel goed" dat het parlement vragen heeft over de verbouwing van het Binnenhof. Niet alleen omdat de verbouwing bouwkundig ingewikkeld is, maar ook omdat iedereen moet verhuizen. "Maar uiteindelijk ben ik ook een man van de feiten." En die feiten zijn volgens Knops dat verhuizen tijdens de verbouwing de beste optie is, en dat dat het minste belastinggeld kost.

  Waar Knops nog niet tevreden over is, is het tempo waarmee de hervormingen op de Caribische eilanden gestalte krijgen. Hij had gehoopt dat die verder zouden zijn. De situaties die hij daar bij werkbezoeken ziet, treffen hem hard. "De omstandigheden waarin sommige kinderen moeten opgroeien, die diepe armoede."

  Knops benadrukt dat hij en andere bewindspersonen geen robots zijn. "Wij zijn mensen die proberen om het voor anderen beter te maken. Niemand in het kabinet zit daar alleen maar omdat het zo leuk is. We zijn ook bezig omdat we allemaal een missie hebben en het gevoel hebben dingen beter te willen maken."

  Daar verandert het - volgens Knops onvermijdelijke - aftreden van het kabinet gisteren niets aan. Het demissionaire kabinet gaat volgens Knops vol door met de bestrijding van de coronacrisis. Dat gevoel is er volgens Knops bij het hele team.

  Knops zag zijn werk - en niet alleen het zijne - het afgelopen jaar door corona totaal veranderen: een paar jaar geleden had niemand dit scenario bedacht. "De debatten, overleggen: alles gaat nu anders". Als verantwoordelijke binnen het kabinet voor de digitale overheid ziet Knops ook dat heel wat digitale slagen gemaakt zijn dit jaar.

  Dat mag een klein positief effect zijn, de staatssecretaris staat ook stil bij het leed dat corona bij veel mensen heeft veroorzaakt: het thuis moeten zitten, geen of minder werk hebben, de eenzaamheid. Voor de meeste dingen die het kabinet in die crisis doet is steeds steun van de Kamer, ervaart Knops, en dat zal de komende maanden naar zijn verwachting niet anders zijn.

  "Uiteindelijk is een politicus maar een voorbijganger", zegt Knops tot slot, om een uitspraak van Mark Rutte aan te halen. "Die zei een keer: een politicus moet altijd een reistas hebben klaarstaan. Zo is het ook."

  Bekijk hier het interview met staatssecretaris Knops:

 5. In Duitsland werkt zorgpersoneel met de hoog beschermende FFP2-maskers, maar in Nederland zitten ze nog in dozen. Volgens het RIVM is een chirurgisch masker voor medewerkers in verpleeghuizen die covid-patiënten behandelen voldoende.

  Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg en Welzijn overlegt met de overheid over de mondkapjes. "Wij vragen het RIVM om snel een dwingend voorschrift af te geven voor FFP2-maskers, die beter zijn dan chirurgische maskers. Werkgevers zouden ze kunnen geven aan personeel - dat vragen we ook - maar werkgevers hebben de neiging om hun beleid af te stemmen op het RIVM. Vandaar dat we ons nu richten op het RIVM."

  Terughoudendheid

  Over de inzet van FFP2-maskers is het advies van het RIVM zeer terughoudend. Alleen voor handelingen met een hoog risico in ziekenhuizen, waarbij het bekend is dat er grote hoeveelheden aerosolen ontstaan, worden de maskers voorgeschreven.

  In eerste instantie was er terughoudendheid met een goede reden: het type masker was heel schaars. Inmiddels zijn de maskers echter weer volop verkrijgbaar. Dat schrijft het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money, vandaag.

  Voorlopig denkt Westerlaken aan de specifieke maskers voor zorgverleners in álle sectoren waar men te maken heeft met covid-patiënten. "Dat zijn mensen in ziekenhuizen, maar vooral ook verpleeghuizen, instellingen voor gehandicapten en huisartsen die mensen thuis bezoeken."

  In de Duitse deelstaat Beieren zijn de medische FFP2-mondmaskers zelfs verplicht in het openbaar vervoer en in de winkels. "We denken niet zozeer aan burgers en/of patiënten, omdat het masker wat oefening vereist. Je mag er geen fouten mee maken en je moet het masker ook na een paar uur dragen wisselen."

  Minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark, zei deze week in de Kamer dat het dragen van FFP2-maskers "erg belastend" is.

  Over dat lastig dragen zegt Westerlaken: "Ik hoor vooral dat het went. En ik zeg: liever een beetje benauwdheid door het masker dan echte ademnood door corona." Ze pleit voor de aanleg van een grote voorraad van de specifieke maskers. "Al zijn er nu al voldoende maskers die klaarliggen - dat bevestigt ook het ministerie - ik pleit voor een ijzeren voorraad."

  Het RIVM geeft op dit moment nog geen aanbeveling voor de FFP2-maskers in de zorgsector. Komende week is er overleg met de ziekenhuisbranche en zal een herbeoordeling volgen, aldus de RIVM-woordvoerder tegen Nieuwsuur.