NOS - politiek

NOS Politiek
 1. De overheid gaat de private schulden overnemen van een groep ouders die gedupeerd is door de toeslagenaffaire. Het gaat om circa 900 ouders die in een schuldtraject zitten. Door de schuld bij bijvoorbeeld de huisbaas en het energiebedrijf over te nemen wil de overheid voorkomen dat schuldeisers de 30.000 euro compensatiegeld van de ouders kunnen opeisen.

  Dat laat demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) weten in een brief aan de Tweede Kamer. "Ik vind het onacceptabel dat deze toeslagouders nog steeds tegen een bestaansminimum leven", schrijft Van Huffelen over de ouders die in een schuldtraject zitten.

  Deze week contact met ouders

  Met de gedupeerde ouders wordt nog deze week contact opgenomen over de financiële compensatie, belooft de demissionair staatssecretaris in de brief. "Gedupeerden die uiterlijk 22 april bereikt kunnen worden, zullen op 30 april worden uitbetaald en in de week van 2 mei het geld op hun rekening hebben staan." Eerder deed Van Huffelen de belofte dat alle gedupeerden voor 1 mei het compensatiebedrag zouden krijgen.

  De 30.000 euro genoegdoening werd eind december toegezegd na een vernietigend rapport van de parlementaire ondervragingscommissie. Die concludeerde dat de ouders ongekend onrecht is aangedaan door de uit de hand gelopen fraudejacht van de Belastingdienst.

  Toen al zei Van Huffelen dat ze hoopte te kunnen vermijden dat de compensatie van ouders die in een schuldtraject zitten direct naar de schuldeisers zou gaan. Om dat te voorkomen werden eerder al alle schulden bij overheidsinstanties kwijtgescholden.

  Nog geen oplossing voor iedereen

  Nu heeft Van Huffelen dus ook een oplossing gevonden voor de schulden bij private schuldeisers zoals energiebedrijven, huurbazen en zorgverzekeraars. Deze oplossing kost de overheid circa 56 miljoen euro.

  Ondanks deze stap is er nog een groep waarbij schuldeisers de compensatie dreigen op te eisen: ouders in een faillissement. "Deze ouders en hun curator worden door ons persoonlijk op de hoogte gesteld dat, indien zij gedupeerd zijn, een eventuele oplossing later zal volgen", schrijft Van Huffelen.

 2. Met de versoepelingen die volgende week ingaan neemt het kabinet een risico, maar het is volgens premier Rutte wel een verantwoord risico. Op de coronapersconferentie zei Rutte vanavond dat er de afgelopen week "niet zo ongelooflijk veel is veranderd" in de cijfers, "maar net genoeg" om de terrassen weer voorzichtig te openen en de avondklok af te schaffen.

  Het kabinet neemt geen gok, zei Rutte. "Gemiddeld is er een stabilisatie te zien in het aantal ziekenhuisopnames en volgens de modellen is er een daling in zicht." Dat er vandaag juist een piek te zien is in het aantal opnames doet volgens hem niet af aan het algemene beeld.

  Toch wijkt het kabinet af van het advies van de deskundigen van het RIVM en het OMT. Die vinden dat er eerst echt een daling te zien moet zijn in de besmettingen en ziekenhuisopnames voordat er versoepeld wordt. Maar Rutte vindt de modellen voldoende betrouwbaar om nu al een eerste voorzichtige stap te zetten.

  'Maatschappelijke afweging'

  "We hebben ook een bredere maatschappelijke afweging te maken", legde de premier uit. "De samenleving snakt naar meer ruimte." Hij noemde het een balanceer-act, omdat het in de zorg nog steeds alle hens aan dek is. "Toch durven we het aan, maar we doen het behoedzaam en voorzichtig."

  De terrassen mogen vanaf 28 april open van 12.00 tot 18.00 uur, onder voorwaarden. Zo moet er een checkgesprek gevoerd worden en mogen er maximaal twee mensen aan een tafeltje zitten. Mensen uit hetzelfde huishouden mogen wel met meer dan twee naar het terras.

  In niet-essentiële winkels is het dan ook niet meer nodig om van tevoren een afspraak te maken, maar het aantal aanwezigen blijft wel beperkt. Bij uitvaarten mogen vanaf volgende week weer 100 mensen aanwezig zijn en in het hoger onderwijs wordt met ingang van aanstaande maandag weer deels fysiek les gegeven.

  Hoop op meer versoepeling

  Rutte beseft dat veel mensen, zeker in de horeca en bij de sportscholen, op meer hadden gehoopt. "Maar het land kan niet ineens helemaal van het slot. We moeten keuzes maken."

  Hij gaat ervan uit dat ook de volgende stappen uit het 'openingsplan' dat het kabinet vorige week presenteerde, op korte termijn gezet kunnen worden. Zeker als het voorspoedig blijft gaan met de vaccinaties, waardoor steeds minder mensen vatbaar zullen zijn voor het virus. "Het vaccin is onze grote troef", zei Rutte.

  Janssen-vaccin wordt ingezet

  Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde aan dat er vanaf morgen weer gevaccineerd zal gaan worden met het Janssen-vaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde vandaag dat het vaccin ingezet kan worden, ondanks het kleine aantal uitzonderlijke trombosegevallen in de VS. De eerste prikken gaan naar zorgpersoneel en mensen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

  Volgens De Jonge zijn er inmiddels 4,5 miljoen vaccins gezet in Nederland en daarmee heeft een kwart van alle volwassenen een eerste prik gehad. Als de leveringen van vaccins op peil blijven, kan het "een heerlijke zomer" worden, voorspelde hij.

 3. Ongeveer een miljoen mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medisch risico worden straks bij de GGD gevaccineerd, in plaats van bij de huisarts zoals was gepland. De uitnodigingen aan deze mensen die vallen in de zogenoemde 'griepprikgroep', worden begin mei verstuurd, het prikken begint medio mei, melden bronnen aan de NOS.

  Het gaat om personen die meer risico lopen op complicaties bij een coronabesmetting, zoals mensen met longaandoeningen. Zij krijgen al jaarlijks een griepvaccinatie. Het kabinet gaat de wijziging in de vaccinatiestrategie straks bekendmaken tijdens de coronapersconferentie.

  De aanpassing betekent niet dat de groep sneller beschermd wordt. Het is nog steeds de verwachting dat de hele groep per half juni de eerste prik heeft ontvangen. Dat gaat gebeuren met een vaccin van Pfizer-BioNTech of Moderna.

  Naar achteren

  Vorige week bleek dat de groep van een miljoen kwetsbaren drie weken naar achteren werd opgeschoven in de vaccinatiecampagne. Eerst zou de hele groep eind mei de eerste prik hebben gekregen, maar dat werd medio juni. Dat was een gevolg van de beslissing om het AstraZeneca-vaccin niet meer aan mensen onder de 60 jaar te geven.

  Patiëntenverenigingen en de Tweede Kamer willen dat die aanpassing wordt teruggedraaid, maar dat gebeurt vooralsnog niet. Het is wel de bedoeling dat de groep kwetsbaren eerder wordt geprikt dan de mensen van 50-59 jaar zonder medisch risico.

  De uitnodiging voor de vaccinatie krijgen de miljoen kwetsbare mensen nog steeds van de huisarts. Met die brief kunnen ze dan een prikafspraak bij de GGD inplannen. Op de GGD-locaties gaan huisartsen vervolgens meehelpen bij het medisch toezicht op de groep.

  Minister De Jonge van Volksgezondheid sprak eerder vandaag met mensen om wie het gaat:

  Met de beslissing om een grote groep kwetsbaren naar de GGD te sturen, wordt de rol die huisartsen spelen in de vaccinatiecampagne kleiner. Vorige maand bleek al dat het vaccineren voor veel huisartsen veel meer werk is dan verwacht.

  Het RIVM heeft inmiddels besloten om AstraZeneca-vaccins die nu worden geleverd te gaan ompakken naar kleinere hoeveelheden. Waar een huisarts eerder nog een doos met 110 stuks ontving, zijn dat straks doosjes met 11 stuks.

 4. Het demissionaire kabinet hoeft geen 765 miljoen euro extra uit te trekken voor een bonus voor het zorgpersoneel. Een voorstel van alle dertien oppositiepartijen haalde zojuist in de Tweede Kamer geen meerderheid.

  Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg zal op korte termijn een besluit nemen over de exacte hoogte van de netto bonus en welke zorgmedewerkers dit bedrag dan zullen krijgen. Het gaat over een bedrag tussen de 200 en 240 euro netto voor alle zorgmedewerkers, of 500 euro netto voor een beperkte groep die veel met coronapatiënten werken.

  Dilemma

  Over de hoogte van de zorgbonus voor 2021 is vorige week stevig gediscussieerd tijdens het debat over de corona-aanpak van het kabinet naar aanleiding van een brief van Van Ark. In die brief schetste ze haar dilemma met betrekking tot de beloofde waardering voor het harde werk van het zorgpersoneel.

  In totaal heeft het kabinet dit jaar 720 miljoen euro voor de zorgbonus vrijgemaakt en dat is niet genoeg om alle zorgmedewerkers 500 euro netto te geven. Het bedrag kan ook verdeeld worden over alle zorgmedewerkers, maar dan komt de bonus uit op een bedrag tussen de 200 en 240 euro.

  Vrekkigheid

  De oppositie sprak er schande van. SP-leider Marijnissen vond het onbegrijpelijk dat het kabinet wel een miljard euro uitgeeft voor experimenten met proefevenementen. PVV-leider Wilders snapte de "vrekkigheid" van het kabinet niet.

  Minister Van Ark zei dat het kabinet demissionair is en daarom geen extra geld kan uitgeven. Ook benadrukte ze dat vorig jaar al meer dan 2 miljard euro is uitgegeven aan een extraatje voor het zorgpersoneel. In 2020 kreeg alle medewerkers een bedrag van zo'n 1000 euro.

  De motie van de oppositie voor extra financiële middelen haalde 72 stemmen, dus geen meerderheid. Minister Van Ark zal snel laten weten hoe ze het huidige bedrag precies gaat verdelen.

  De kans is groot dat de minister kiest voor een lager bedrag voor alle medewerkers. In het debat vorige week liet ze haar voorkeur doorklinken voor die optie, maar een definitief besluit is dus nog niet genomen.

 5. Behalve dat de terrassen en winkels onder voorwaarden open kunnen en dat de avondklok verdwijnt, zal het kabinet vanavond meer versoepelingen aankondigen. Dat melden ingewijden aan de NOS.

  Bij begrafenissen mogen 100 bezoekers komen, dat zijn er nu nog 50. Ook wordt het weer mogelijk om lessen te volgen voor het theorie-examen voor een rijbewijs. Voor de Fieldlab-evenementen wil het kabinet afspreken dat die mogelijk niet doorgaan als er in totaal meer dan 900 patiënten op de IC's liggen. Er wordt dan opnieuw gekeken of het evenement kan plaatsvinden. Nu worden er 823 mensen verpleegd op de intensivecareafdelingen.

  Het grensgetal van 900 is overigens geen garantie dat Fieldlab-evenementen altijd door mogen of kunnen gaan; ook bij een lagere IC-bezetting kan het proefevenement worden afgeblazen.

  Het afgelasten van twee grote Fieldlab-feesten gisteren had een andere reden dan het aantal IC-patiënten. De 538 Oranjedag in Breda ging niet door omdat de burgemeester na advies van de politie over de openbare orde geen vergunning verleende. En bij het Startschotgala in Lichtenvoorde heeft de organisatie zelf besloten het evenement uit te stellen.

  Terrassen

  Gisteren werd al bekend dat het op terrassen zou gaan om maximaal twee bezoekers per tafeltje, of meerdere mensen die tot één huishouden behoren. De terrassen moeten naar alle waarschijnlijkheid om 18.00 uur sluiten.

  Verder wordt er vrijwel zeker een maximum gesteld aan het aantal mensen dat op een terras mag zitten, afhankelijk van de ruimte. Maar ook op de grootste terrassen zouden nooit meer dan 50 mensen mogen zitten.

  Winkels

  Ook de detailhandel zou open kunnen, zonder afspraak te hoeven maken. De sluitingstijd voor niet-essentiële winkels gaat naar 20.00 uur. Wel gaat er een maximum gelden voor het aantal klanten dat binnen is. In grote winkels moeten stewards het winkelend publiek aanwijzingen geven.

  Duidelijk was al dat vanaf 26 april weer een dag in de week fysiek onderwijs wordt toegestaan voor het hbo en op de universiteit.

  De persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge wordt vanavond rond 19.00 uur verwacht en is live te volgen op nos.nl en NPO Politiek.