Slakkengang

NOS - voetbal

NOS Voetbal
 1. In een uitgebreide verklaring bracht Vera Pauw vrijdagavond naar buiten hoe ze meerdere malen, als speelster en later als bondscoach, slachtoffer is geweest van seksueel misbruik.

  Die ervaringen lijken, zo vertelt Pauw aan NRC, onderdeel van een groter geheel. Ondanks meldingen van grensoverschrijdend gedrag van KNVB-functionarissen ervaart ze structurele tegenwerking door de voetbalbond. "Gepland vernederingsbeleid", stelt de 59-jarige Pauw.

  Affaire

  "In oktober 1986 begint eigenlijk de ellende voor haar", vertelt NRC-journalist Hugo Logtenberg, een van schrijvers van het artikel. "Bij een voetbalkamp leert ze een ervaren coach kennen, veertien jaar ouder dan zij, waarna er een affaire ontstaat."

  "Het leidt tot seksueel onverkwikkelijke gebeurtenissen, zegt Logtenberg. "Het zijn stevige aantijgingen en dat verdient stevig onderzoek. In een wereld waarin vrouwenvoetbal niets voorstelde begon zij als jonge vrouw, als pionier en als liefhebber. En kijk waar het vrouwenvoetbal nu staat." Maar zo mooi als het vrouwenvoetbal zich ontwikkelde, zo lelijk ging het er achter de gesloten deuren in Zeist aan toe.

  Logtenberg deed samen met Danielle Pinedo onderzoek naar de aantijgingen van Pauw. De twee journalisten van NRC spraken met 25 betrokkenen, onder wie de man waar Pauw afgelopen juni alsnog aangifte tegen heeft gedaan vanwege verkrachting.

  De grondlegger van het Nederlandse vrouwenvoetbal heeft het zwaar in het mannenbolwerk van de KNVB. Logtenberg: "Ze opereert in een masculiene wereld, die volgens een vertrouwelijk onderzoek als horkerig te boek staat. Zeer vrouwonvriendelijk en ze probeert dat zo goed en zo kwaad als het gaat bij elkaar te brengen."

  Logtenberg refereert aan het onderzoek dat in 2021 in opdracht van de KNVB door een extern onderzoeksbureau is gestart en werd geleid door hoogleraar sport en recht Marjan Olfers.

  Het onderzoek komt pas op gang nadat Pauw, die zich inmiddels persona non grata voelt bij de KNVB, voor de vijfde keer aan de bel heeft getrokken. "Lang heeft ze rondgelopen met diepe schaamte: 'Ben ik naïef geweest? Ik heb hem (de coach, red.) zelf nog eens binnengelaten. Wie gelooft mij als ik dit vertel?' Dat zie je vaak in dit soort verhalen", zegt Logtenberg.

  Tien jaar voor de start van het externe onderzoek, vanaf 2011, maakt Pauw meerdere keren melding van het seksuele misbruik. Logtenberg: "De ene keer is het schriftelijk, de andere keer mondeling en het gaat een keer per mail. Het gaat zo door in de loop der jaren en de KNVB reageert daar eigenlijk niet op."

  "In die bewondering voor het werk wat ze doet, maar soms ook de ergernis van hoe ze te werk gaat, is er geen aandacht voor wát ze meldt", zegt Logtenberg over de kwestie. Totdat, zo vertelt de NRC-journalist, na nog meer weerstand en vernedering de maat vol is voor Pauw.

  "Dat er onmin was tussen haar en de KNVB, was bij meer mensen in de sportwereld bekend, maar wat precies de aard was daarvan, wist niemand."

  'Coach ontkent verkrachting'

  De onderzoekscommissie, die haar bevindingen enkele weken geleden aan de KNVB presenteerde, concludeert hoe de bond "onvoldoende alert heeft gereageerd op de meldingen". Ook staat volgens de onderzoekers vast dat er "onvoldoende waardering en niet-erkenning door de KNVB is van haar prestaties en haar bijdrage aan de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal".

  Logtenberg en Pinedo hebben de man gesproken waartegen nu de aanklacht van verkrachting loopt. "Het is ons bekend om wie het gaat. De beschuldiging is groot, het is belangrijk om dat te checken. Hij erkent, schoorvoetend, dat er sprake was van een affaire, maar ontkent dat daar onoorbare zaken zijn gebeurd."

 2. Luuk de Jong gaat terugkeren bij PSV. De 31-jarige spits heeft vrijdag de medische keuring in Eindhoven doorstaan. Hij heeft bij Sevilla nog een contract tot 2023, maar de Spaanse club berichtte eerder op vrijdag over een akkoord met PSV om dat bericht vervolgens weer weg te halen.

  "De onderhandelingen met Sevilla zijn recent in een stroomversnelling geraakt", aldus PSV in een verklaring. "De contractbesprekingen tussen clubs en speler zijn in de afrondende fase."

  De 31-jarige De Jong speelde van 2014 tot 2019 ook voor PSV en werd met de Eindhovenaren in 2015, 2016 en 2018 kampioen van Nederland. Na zijn periode bij PSV vertrok hij naar Sevilla. Afgelopen seizoen toonde de 38-voudig international op huurbasis bij FC Barcelona met meerdere belangrijke goals zijn waarde.

  In de kijker bij Van Gaal

  Voor De Jong biedt een terugkeer naar Nederland de kans om zich in de kijker te spelen bij bondscoach Louis van Gaal en zijn kansen op een plek in de WK-selectie te vergroten. Hij kwam op het EK in 2021 voor het laatst in actie voor Oranje.

  PSV versterkte zich eerder deze transferperiode met keepers Walter Benítez en Boy Waterman, met verdediger Ki-Jana Hoever en met aanvaller Xavi Simons.

 3. Vera Pauw, voormalig voetbalster en oud-bondscoach van de Oranjevrouwen, is als speelster verkracht door een voetbalcoach die vlak daarna een hoge functionaris werd bij de KNVB. Dat meldt ze in een verklaring op Twitter en in een uitgebreid artikel in NRC.

  Later kwamen daar nog twee seksuele mishandelingen bij door twee andere mannen, die net als de functionaris op dat moment werkzaam waren binnen het Nederlandse voetbal. In 1997 door een oudere docent en in 2004, als Pauw bondscoach is, door een collega-coach tijdens een fotoshoot.

  "Ik heb dit 35 jaar geheim gehouden. Zelfs mijn naasten wisten niet van de verkrachting. Dit is het aller moeilijkste in mijn leven. Maar eindelijk ben ik klaar om verder te gaan, ik ben trots op wie ik ben", aldus Pauw, die wordt gezien als grondlegger van het professioneel vrouwenvoetbal in Nederland.

  De 59-jarige Pauw, tegenwoordig bondscoach van de Ierse voetbalvrouwen, spreekt van systematisch seksueel misbruik, machtsmisbruik, pesterijen, intimidatie, isolatie en framing bij de Nederlandse voetbalbond in haar tijd.

  Naar de politie

  "De afgelopen jaren heb ik bij de KNVB geprobeerd gehoor te krijgen, maar het mocht niet baten", zegt ze. Pauw heeft het seksueel misbruik naar eigen zeggen vijf keer aangekaart, maar de bond ondernam geen actie. Daarom zag Pauw geen andere oplossing dan in juni naar de politie te stappen.

  "Ze hebben mijn leven geruïneerd. Ik wil erkenning voor het leed dat me is aangedaan."

  "Sommige mensen houden de verkrachting en het seksueel misbruik liever stil dan mij de nodige hulp te bieden bij het naar buiten treden met dit verhaal. Ik kan die stilte niet langer delen."

  Luister hieronder naar de schrijver van het NRC-artikel, Hugo Logtenberg. Hij vertelt over de totstandkoming van het verhaal.

  De betreffende coach is door NRC benaderd, reageert geschrokken, maar is verbijsterd door de aantijging. "Er is in dat opzicht niets onoorbaars gebeurd. In mijn hele leven niet, trouwens." Dat Pauw aangifte tegen hem heeft gedaan kan hij niet geloven. "Dat kán niet. Ik herinner me geen onmin of problemen."

  Bij Pauw overheerst nu, na het doen van haar verhaal, vooral opluchting. "Ik had in '86 meteen naar buiten moeten treden over de verkrachting. Ik schaam me niet meer en ik voel me niet meer schuldig", zegt ze. "Ik wil dat mensen weten wat er is gebeurd en begrijpen wie ik echt ben, zodat ik weer kan leven in vrijheid."

  Reactie KNVB: 'Zeer geschrokken'

  In een schriftelijke reactie aan NRC laat de KVNB weten "zeer geschrokken te zijn van Pauws ervaringen". De bond onderschrijft dat onderzoek heeft uitgewezen dat er "niet scherp genoeg is gereageerd op de signalen van Pauw over seksueel misbruik."

  "Het is onacceptabel dat Vera destijds niet de veilige werkomgeving heeft ervaren waar ze recht op had. In het contact met Vera hebben wij ervaren dat deze situatie helaas zeer veel impact op haar heeft en dat spijt ons."

  De bond zegt alles zo snel mogelijk "maar wel uitermate zorgvuldig" intern en met Pauw te willen bespreken. "Zodat we acties kunnen uitzetten. Ook met het oog op herstelbemiddeling."

  In 2019 maakte Andere Tijden Sport een aflevering over hoe Vera Pauw het vrouwenvoetbal in Nederland op de kaart zette.

 4. FC Utrecht heeft zich versterkt met Bas Dost. De 33-jarige aanvaller komt transfervrij over van Club Brugge en tekent een contract voor één seizoen in de Domstad.

  Vorige week liet de nieuwe Utrecht-trainer Henk Fraser al weten Dost graag toe te voegen aan zijn selectie. "Als je kijkt naar zijn kwaliteiten, naar zijn persoonlijkheid. Ja, dan vind het niet meer dan logisch dat wij hem er graag bij zouden willen hebben", zei Fraser.

  Kijk hieronder naar wat Henk Fraser een week geleden bij de start van de voorbereiding zei over Bas Dost.

  Dost begon zijn profloopbaan bij FC Emmen en na Heracles Almelo en sc Heerenveen ging hij succesvol verder in het buitenland bij VfL Wolfsburg, Sporting Portugal, Eintracht Frankfurt en Club Brugge. Hij scoorde 213 keer in 400 competitiewedstrijden. In 2012 werd hij als spits van Heerenveen topscorer van de eredivisie.

  Na achttien interlands, een goal en lang nadenken bedankte Dost in 2018 voor Oranje, omdat hij vond dat hij te vaak ter discussie stond.

  "Het is geweldig om Bas te mogen verwelkomen in Utrecht", zegt technisch directeur Jordy Zuidam van FC Utrecht op de website van de club. "Bas is een winnaar, ontzettend gedreven, neemt een enorme bak aan ervaring met zich mee en heeft door de jaren heen laten zien dat hij overal en altijd tot scoren komt."

 5. Jorge Sampaoli is opgestapt als coach van Olympique Marseille. De Argentijn mist ambitie bij de club en kan zich bijvoorbeeld niet vinden in het transferbeleid van de Franse club.

  Hoewel het achter de schermen al een aantal weken onrustig is in Marseille, komt het vertrek van de Argentijnse trainer voor buitenwereld toch als een verrassing. Sampaoli leidde Olympique naar de halve finales van de Conference League, waarin van Feyenoord verloren werd. De ploeg eindigde in de competitie als tweede achter Paris Saint-Germain en kwalificeerde zich daarmee voor de Champions League.

  De 62-jarige Sampaoli was eerder trainer van onder meer Chili, Sevilla en Argentinië. De naam van Sampaoli werd vijf jaar geleden ook in verband gebracht met het Nederlands elftal.