Slakkengang

NOS voetbal

NOS Voetbal
 1. De Amerikaanse voetbaljournalist Grant Wahl (48) is in het Lusail-stadion in Qatar overleden, terwijl hij op de perstribune verslag deed van de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië. Wahl kwam enkele weken geleden in het nieuws, nadat hem de toegang was geweigerd tot een stadion, omdat hij een regenboogshirt droeg. Ook werd hij daarom enige tijd vastgehouden.

  Wahl was een van de bekendste voetbaljournalisten in de VS. Hij schreef enkele dagen geleden op zijn website dat zijn lichaam "aan het instorten was". "Drie weken van weinig slaap, veel stress en veel werk kunnen dat veroorzaken." Hij schreef dat hij al tien dagen verkouden was, en bij een bezoek aan een kliniek in Qatar te horen had gekregen dat hij waarschijnlijk longontsteking had. Hij kreeg antibiotica en sterke hoestsiroop, en ging weer aan het werk.

  Wahls vrouw, epidemioloog Céline Gounder, zegt op Twitter "volkomen in shock" te zijn. De Amerikaanse voetbalbond zegt in een verklaring dat "Grants passie voor voetbal een grote rol heeft gespeeld in de toename van respect voor en interesse in onze mooie sport" in de VS.

  Over de precieze doodsoorzaak van Wahl is nog niets bekend.

 2. Het record van de 'Slag om Neurenberg' kwam vrijdagavond in Doha angstvallig dichtbij. De Spaanse arbiter Mateu Lahoz trok negentien gele kaarten bij de verhitte kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. Daarmee bleef hij net onder de twintig prenten (waaronder vier keer rood) die de Rus Valentin Ivanov in 2006 uitdeelde bij Nederland - Portugal.

  Na afloop van de penaltyserie gaf Lahoz nog een tweede gele kaart (en dus rood) aan Denzel Dumfries, die furieus reageerde op een provocatie van de Argentijn Nicolas Otamendi. Eerder hadden Dumfries en Noa Lang nog tijdens de strafschoppenreeks geel gehad omdat ze Argentijnse spelers uit hun concentratie probeerden te halen.

  Ook nu afloop was het in de catacomben nog lang onvriendelijk. Terwijl hij geïnterviewd werd, riep de zwaar geïrriteerde Lionel Messi tot viermaal toe: "Wat kijk je nou, gek", richting Wout Weghorst.

  De zevenvoudig wereldvoetballer van het jaar was met een assist en een benutte penalty wederom de grote man aan Argentijnse zijde, maar ergerde zich behoorlijk tijdens de wedstrijd. Messi zocht gefrustreerd de confrontatie met de Nederlandse bank. "Van Gaal verkondigt altijd dat hij goed aanvallend voetbal speelt, maar zijn ploeg ramt alle ballen weg", zei Messi na afloop.

  Ook voor de Spaanse arbiter Lahoz had Messi geen goed woord over. "Ze kunnen niet een scheidsrechter op deze wedstrijd zetten die zijn taak niet aankan. Maar ik wil niet over de scheidsrechter praten, want als ik zeg wat ik denk dan word ik geschorst."

  Handbal Messi onbestraft

  Voor het gemak was Messi even vergeten dat hijzelf gespaard werd door Lahoz. De Argentijnse vedette maakte een opzettelijke handsbal, maar kreeg daarvoor geen gele kaart. Later in de wedstrijd werd Messi wel op de bon geslingerd door Lahoz wegens protesteren.

  Ook de Argentijnse doelman Emiliano Martínez uitte forse kritiek op de arbitrage. "Hij floot alles in het voordeel voor Nederland. Er werd tien minuten blessuretijd bijgeteld zonder reden en hij gaf wel drie keer een vrije trap net buiten de zestien. Ik hoop dat we deze scheidsrechter nooit meer krijgen, hij is nutteloos."

  De keeper was ook niet te spreken over Van Gaal. "Ik hoorde Van Gaal zeggen dat Nederland zou winnen met strafschoppen. Ik denk dat hij beter zijn mond kan houden."

  Een ander opvallend moment vond in de tweede helft plaats. De Argentijn Leandro Paredes schoffelde eerst Aké onderuit en trapte vervolgens de bal keihard de Nederlandse reservebank in. Hij kreeg vervolgens een beuk van Virgil van Dijk en werd belaagd door zo'n beetje alle wisselspelers van Oranje.

  Lahoz gaf geel aan Paredes en Van Dijk. De Spaanse arbiter gaf tijdens de wedstrijd ook een aantal kaarten aan mensen die niet op het veld stonden. Weghorst kreeg al voor zijn invalbeurt geel wegens protesteren en Steven Bergwijn werd bestraft toen hij zich na zijn wissel met een opstootje bemoeide. De Argentijnse coach Lionel Scaloni en zijn assistent Walter Samuel werden eveneens op de bon geslingerd.

  "Dat soort onvriendelijkheden gebeuren soms op een voetbalveld", zei Scaloni op de persconferentie na de wedstrijd. "Maar ik ga het niet over de scheidsrechter hebben. Ik heb een goede relatie met hem. Dus dit laten we maar zo..."

  In de halve finale speelt Argentinië dinsdag tegen Kroatië. De beide linksbacks Gonzalo Montiel en Marcos Acuña zijn geschorst na hun gele kaart tegen Oranje, omdat ze al op scherp stonden door een eerdere gele kaart.

  Pas na de kwartfinales worden alle gele kaarten kwijtgescholden door de FIFA, dus de spelers die nog maar een kaart hadden kunnen met een schone lei aan de halve finale beginnen.

 3. Wout Weghorst was met twee doelpunten en een benutte strafschop in de penaltyreeks de man van de wedstrijd bij Oranje. Maar de kwartfinale tegen Argentinië ging uiteindelijk verloren.

  "Het had een van de mooiste avonden uit mijn leven moeten zijn...", treurde de invaller na afloop. "En het kwam ook heel dichtbij. Maar uiteindelijk is het zuur hoe het afloopt. Het is zo ontzettend jammer."

  De spits van Besiktas kwam in de 78ste minuut in het veld als onderdeel van plan B, samen met Luuk de Jong. "We hebben er een aantal keer op getraind. Dat het dan lukt met de snelle 2-1 en de 2-2 en dat je er een verlenging uitsleept.. dan denk je echt dat je het haalt."

  Variant uit Wolfsburg

  Vooral de gelijkmaker in de elfde minuut van de blessuretijd van de reguliere speeltijd, een ingestudeerde vrije trap, was bijzonder. "Het is een variant uit mijn tijd bij VfL Wolfsburg. Het werkte daar goed, en nu weer", aldus Weghorst, die de variant zelf had voorgesteld.

  In de verlenging werd niet meer gescoord, in de penaltyserie ging het mis, hoewel Weghorst zijn strafschop wel binnenschoot.

  "Als kleine jongen heb je ervan gedroomd om een WK te spelen", aldus een geëmotioneerde Weghorst. "Het waren de drie mooiste weken uit mijn leven als voetballer. Je droomt van die beker en we waren er zo dichtbij."

  "Het is heel moeilijk om te beseffen: het is gewoon klaar, morgen gaan we naar huis. De jongensdroom die iedereen heeft, knalt uit elkaar. Maar ik ben wel erg dankbaar en trots."

 4. Buitenlandse media keken met verbijstering naar de ontknoping van Nederland-Argentinië. De ingestuurde vrije trap die tot de 2-2 leidde wordt alom geprezen, maar op het spel van Oranje is ook kritiek.

  BBC-analyticus en oud-voetballer Martin Keown keek zijn ogen uit, vooral in de laatste minuten van de reguliere speeltijd. "Het was typerend voor dit WK. Je kon tot het einde niet zeggen wie er zou winnen."

  De verslaggever van The Guardian vroeg zich daarop af of Keown ooit eerder zo'n wedstrijd had gezien. "Op veel manieren viel het erg tegen, maar het had drama en een paar prachtige passes, vooral die van Messi en Teun Koopmeiners."

  Analyticus en topschutter van weleer Alan Shearer zag Messi uitblinken met een assist en een doelpunt. "Argentinië is geen goed team, maar ze hebben een genie voorin."

  Kritiek uit Portugal

  De Portugese sportkrant A Bola roemde de spanning, maar was kritisch over het vertoonde spel van Oranje. "In het eerste deel van de wedstrijd gebeurde niet veel. Nederland was meer bezig met het voorkomen van een goal dan deelnemen aan het spel."

  "Pas na de 2-2 begon Nederland te voetballen en ze hadden ironisch genoeg succes toen ze in een ander systeem gingen spelen."

  De gelijkmaker sprak tot de Portugese verbeelding. "Een ongelooflijke goal uit het laboratorium. Koopmeiners speelt een vrije trap tussendoor naar Weghorst die de bal binnenschiet."

  In België is ook Sporza niet te spreken over het voetbal van de ploeg van Louis van Gaal. "Het spel onder dirigent Frenkie de Jong: te braaf. De jongens tikten het leer heen en weer zoals de Nederlandse school dat voorschrijft, maar bereikten er niets mee."

  'Totale voetbalgekte'

  In de Nederlandse media lijkt nu vooral nog verbijstering en teleurstelling te overheersen. "De totale voetbalgekte", schrijft de Volkskrant.

  Trouw schrijft over een "thriller" die eindigde doordat "Oranje vanaf de penaltystip naar huis is geschoten". Het AD kopt simpelweg: "WK-droom Van Gaal aan diggelen".

  De Leeuwarder Courant dacht nog even aan de lokale held van dit WK, Andries Noppert, en schrijft dat het voetbalsprookje voorbij is voor de "Tower fan 'e Jouwer".

 5. Bondscoach Louis van Gaal was zichtbaar aangeslagen na de uitschakeling van het Nederlands elftal in de kwartfinales van het WK. "De jongens zitten er doorheen, maar dit hoort bij topsport. De manier waarop was dramatisch, maar we hebben toch een goede prestatie geleverd", aldus Van Gaal.

  Het ging dus toch weer mis op penalty's, ondanks alle aandacht die er bij Oranje aan is besteed. "We hebben het hele jaar op penalty's geoefend, en dan verknal je het toch op penalty's", somberde de bondscoach. "Dan missen de eerste twee hun strafschop... Dan wordt de druk steeds hoger en kan je een penaltyserie niet meer winnen."

  Van Gaal bekeek de strafschoppenserie stoïcijns vanaf de zijlijn. Wat ging er door de bondscoach heen? "Dat we daar een jaar mee bezig zijn geweest. Dat de jongens er ook op hun club op hebben getraind. Maar dan zie je dat je de aanloop en het schot wel kan simuleren, maar de druk op zo'n moment niet."

  'Een schaakwedstrijd'

  De eerste helft was weinig sprankelend, gaf Van Gaal toe. "Zij hadden zich aan ons systeem aangepast en speelden ook 5-3-2. Dan wordt het een schaakwedstrijd."

  Maar in de tweede helft kwamen er met plan B - Luuk de Jong en Wout Weghorst - toch kansen voor Oranje, en twee goals. "Wat we in de tweede helft hebben moeten opbrengen, met 2-0 achter tegen zo'n topland dat de wedstrijd aan het killen was... Dan kom je fantastisch terug, met een goede mindset en een ander systeem."

  Over Weghorst was Van Gaal meer dan tevreden. "Ik heb hem niet voor niks geselecteerd, terwijl de meningen daarover waren verdeeld. Het is een gouden jongen die kan scoren én penalty's kan nemen. En dat geldt ook voor Luuk de Jong."

  In de verlenging verloor Oranje het momentum toch weer. Dat kwam door ook de hoge intensiteit van de wedstrijd, aldus Van Gaal. "Enkele jongens waren kapot. Gakpo was bijvoorbeeld leeg, Timber had een blessure, die heeft een dik oog."

  'Cadeautje op latere leeftijd'

  Door de verloren penaltyreeks zit zijn derde termijn als bondscoach er nu op. "Morgen gaan we weer naar huis", reageerde Van Gaal eerst zakelijk. "Maar dit is topsport, dat heb ik net ook in de kleedkamer gezegd."

  In de kleedkamer heerste er "een vreselijke downstemming", aldus Van Gaal, die met een toespraak afscheid nam van zijn spelers. "Ik heb ze allemaal bedankt. Het was de beste groep uit mijn trainerscarrière, het was een cadeautje op latere leeftijd."

  Is de trainersloopbaan van Van Gaal nu dan echt voorbij? "Ik heb gezegd dat ik niet doorga, maar dat is altijd moeilijk. Kijk naar Dick Advocaat. Ik ben opgestaan om het Nederlandse voetbal te helpen. En Advocaat staat nu ADO Den Haag te helpen. Dat zou ook met mij kunnen gebeuren, maar ik denk het niet. Ik heb geen aanbiedingen."