Slakkengang

NOS voetbal

NOS Voetbal
 1. PSV kan in het slot van de competitie hoogstwaarschijnlijk geen beroep meer doen op Sergiño Dest. De 23-jarige vleugelverdediger liep zaterdag tijdens de training een "serieuze knieblessure" op, zo meldt de club uit Eindhoven.

  De medische staf van PSV onderzoekt nog hoelang Dest exact is uitgeschakeld. "Het is vrijwel zeker dat het om een langdurige periode gaat", aldus de koploper van de eredivisie.

  Dest is dit seizoen een van de drijvende krachten achter het succes van PSV. De Amerikaan staat nog onder contract bij FC Barcelona, maar PSV kan hem naar verluidt voor ongeveer 11 miljoen euro overnemen. De international speelde dit seizoen 37 wedstrijden voor PSV, scoorde twee keer en gaf zeven assists.

  Resterend programma PSV

  PSV heeft nog minimaal vier punten nodig om de 25ste landstitel te mogen vieren. De Eindhovenaren spelen nog tegen sc Heerenveen (25 april, uit), Sparta (5 mei, thuis), Fortuna Sittard (12 mei, uit) en RKC Waalwijk (19 mei, thuis).

 2. FC Twente is er niet in geslaagd om vandaag al de titel in de eredivisie voor vrouwen in de wacht te slepen. Op bezoek bij FC Utrecht werd er met 2-2 gelijkgespeeld, waar een zege nodig was.

  De volgende kans is donderdag, als het duel tussen Ajax en AZ hervat wordt. Die wedstrijd werd gisteren bij een 0-0 stand gestaakt na een zware botsling van AZ-keepster Femke Liefting. Als Ajax daar punten verspeelt, is Twente kampioen.

  Mocht Ajax winnen, kan Twente het woensdag 1 mei zelf afmaken op bezoek bij Fortuna Sittard.

  In de eerste helft was er een flinke tegenvaller voor Twente-speelster Liz Rijsbergen. Ze moest al na elf minuten geblesseerd naar de kant.

  Het ging lange tijd gelijk op in Utrecht. De thuisploeg kreeg een grote kans via Eshly Bakker, maar Twente was vaker gevaarlijk. De bevrijdende openingstreffer was van Marisa Olislagers in de 25ste minuut. Haar knal van afstand vloog prachtig in de linker kruising, waardoor Twente aan de leiding ging.

  Even voor rust scoorde Lotje de Keijzer namens Utrecht, waardoor de ploegen met een gelijke stand de rust in gingen.

  Jacht op goals

  Na de pauze bleef het een enigszins stroeve wedstrijd. Twente kreeg meer kansen, maar kon niet echt een vuist maken. Er waren corners en hier en daar schoten, maar echt gevaarlijk werd het niet.

  Dat werd Utrecht in de 77ste minuut wel. Amber Visscher maakte een prachtig doelpunt en zette Utrecht op voorsprong.

  In de slotfase maakte Caitlijn Dijkstra nog gelijk namens Twente. Er volgde nog een slotoffensief, maar verder dan 2-2 kwam Twente niet meer.

 3. "Een van de drie voorbeeldigste profs waarmee ik heb gewerkt." Die kan Dávid Hancko in zijn zak steken. Feyenoord-trainer Arne Slot is lovend over zijn centrale verdediger. "Hij laat geen seconde onbenut om beter te worden."

  "Ja, Dávid. Ik zie dagelijks hoe hij zijn vak beleeft. Ik heb de indruk dat hij bij elke bespreking het beste oplet van allemaal." Slot beschreef na de wedstrijd tegen FC Utrecht de gretigheid van de Slowaak. Daar voegde hij tijdens de persconferentie voor de bekerfinale aan toe: "Hij zit bijna met een blocnote op schoot."

  "Ik denk dat hij het daarna in zijn hoofd nog vijf, zes keer afspeelt", aldus Slot. "Daarnaast is hij altijd met zijn lichaam bezig. Het is geen toeval dat hij zoveel speelt. Hij geeft, wat de stand ook is, zowel op trainingen als in wedstrijden nooit op."

  Italië te grote stap

  Hancko doet alles om beter te worden en alles uit zijn carrière te halen. Dat gevoel werd sterker na de valse start die hij maakte in Italië. Na één seizoen bij het Slowaakse MSK Zilinia verhuisde de toen twintigjarige Hancko al naar Fiorentina.

  "Dat was een grotere stap dan ik toen had moeten maken", zegt de inmiddels 26-jarige Hancko daar nu over. "Het was een moeilijk seizoen. Van de 38 wedstrijden zat ik er 35 op de bank. Ik was nog jong en had veel concurrentie."

  "Ik heb veel geleerd in Italië en wist toen dat ik mijn carrière stap voor stap moest opbouwen. Sindsdien gaat het vrij goed." Dat laatste is een understatement. Hancko blonk uit bij Sparta Praag, werd rots in de branding bij Feyenoord en plaatste zich met Slowakije voor het komende EK.

  Een complete verdediger

  Vooral na zijn overstap naar Feyenoord medio 2022 ging het snel. Dat zag ook oud-Feyenoorder Rinus Israël: "Hij is een complete verdediger geworden. Hij heeft een geweldig linkerbeen, waarmee hij de ballen achter de verdediging van de tegenstander neer kan leggen."

  Israël weet waar hij over praat. Hij stond in de jaren zestig en zeventig in de verdediging van Feyenoord. In die periode won hij onder meer de Europa Cup I en de wereldbeker voor clubteams.

  "Verdedigend is hij niet zo genadeloos als ik was, maar dat heeft hij ook niet nodig. Op een beschaafdere manier houdt hij zich geweldig staande", vervolgt Israël. "Daarnaast is hij aanvallend sterk. Hij komt vaak in de zestien van de tegenstander en is een goede kopper."

  De afgelopen weken is Hancko in die vijandige zestien ook behoorlijk doeltreffend. Hij scoorde in drie van de laatste vier wedstrijden, tegen FC Utrecht, Ajax en Fortuna Sittard.

  Veel lof, dus, maar Hancko wil nog verder groeien: "Als ik naar de besprekingen met mijn coach kijk, hoor ik dat er nog genoeg te verbeteren valt." Slot hoort het tevreden lachend aan. Hancko: "Ik doe alles wat de coach ons vraagt. Op het veld zie je dat ons dat helpt."

  Israël is het met Hancko eens dat Slot een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de verdediger. "Ik geloofde daar vroeger niet in. Ik dacht dat de kwaliteiten van de spelers doorslaggevend waren en niet de coach. Maar Slot laat zien dat hij spelers beter maakt. Voor Hancko is het belangrijk dat Slot blijft."

  Contract tot 2028

  Maar blijft Hancko zelf wel bij Feyenoord? De Slowaak heeft nog een contract tot medio 2028, dus potentiële nieuwe werkgevers zullen diep in de buidel moeten tasten. De interesse zal toenemen als hij een goed EK speelt, waar Slowakije in een 'behapbare' poule zit met België, Roemenië en Oekraïne.

  "Als hij gaat, zou ik voor een subtopper in Engeland kiezen. Daar wordt fysiek meer gevraagd en kan hij zich het best ontwikkelen", adviseert Israël. "Als ik Feyenoord was, zou ik in ieder geval véél voor Hancko vragen. Wat mij betreft blijft hij nog even in Nederland."

 4. Voetballers willen nog weleens - volgens de kenners - te vroeg voor een buitenlandse club kiezen, maar daar kan Renate Jansen niet van beticht worden. De aanvalster is pas in de loop van haar negende eredivisieseizoen in dienst van FC Twente op het idee gekomen haar heil een keer over de grens te zoeken. Op 33-jarige leeftijd.

  Jansen heeft het gewoon al die tijd veel te goed naar haar zin gehad in Enschede. "Ik heb mij hier vanaf moment één thuis gevoeld. Ik voelde mij meteen welkom in het team. Er is hier altijd een fijne clubcultuur geweest. Dat familiaire is heel fijn. En met Twente speel je altijd om de prijzen. Dat maakt het natuurlijk extra leuk voor een topsporter."

  Toch gaat ze de 'familie' dus verlaten. "Ja, haha. Ik vond het wel heel moeilijk, maar je moet jezelf soms ook in het diepe gooien en verder denken. Ik denk dat het ook goed is om jezelf te prikkelen en daar hoort soms ook een minder leuke keuze bij."

  "Om te groeien heb je soms nieuwe prikkels nodig. Ik denk dat het voor mij goed is om die een keer op te zoeken. En als ik dat nog een keer wil, moet dat nu", begrijpt de Twente-aanvoerster.

  Eigen kwaliteiten

  Ze volgt haar hart, zegt ze. De vraag rijst wel waarom Jansen de stap niet eerder heeft gezet. "Eigenlijk doordat ik hier zo goed op mijn plek zit. Dat allereerst. En als ik naar mijn eigen kwaliteiten kijk: ik ben niet een speelster die bij Chelsea of Barcelona kan voetballen. Bij Twente kon ik wel belangrijk zijn en meedoen om de prijzen."

  Dat deed de Oranje-international met succes. Ze veroverde met ADO Den Haag al een landstitel en twee KNVB-bekers en voegde daar met de Tukkers tot nu toe vier landskampioenschappen, drie Eredivisie Cups, twee supercups en één nationale beker aan toe.

  En er gloort nog meer. Een volgende landstitel kan de Twente-vrouwen bijna niet meer ontgaan, met zeven punten voorsprong op achtervolger Ajax is één zege in de laatste drie speelronden genoeg. En ook een nieuwe Eredivisie Cup zou nog in de al goed gevulde prijzenkast terecht kunnen komen.

  Ongewis

  Jansen hoopt bij haar nieuwe club dezelfde fijne, familiaire sfeer aan te treffen en vandaaruit ook weer zo goed mogelijk te presteren. Waar dat zal zijn, is nog ongewis, al zijn er wel al wat gesprekken geweest, bekent ze. "Maar daar doe ik nog geen uitspraken over."

  Een voorkeur voor een land heeft ze niet. En de illusie dat een Europese topclub van het kaliber Chelsea of Barcelona bij haar aanklopt heeft ze dus ook niet. "Maar iets daar net onder zou leuk zijn."

  Ze kijkt er in ieder geval naar uit en is nieuwsgierig hoe ze het zal ervaren en wat ze zelf kan brengen. "Dat zijn inderdaad dingen die ik mijzelf ook afvraag. Ik denk dat ik te allen tijde mezelf wil blijven."

  "Maar eerst maar eens zien of er iets moois in het buitenland is. Ik kan het wel allemaal mooi voor ogen hebben, het moet er ook nog van komen. We gaan het zien."

 5. Van boze fans die de spelersbus opwachten uit frustratie tot met 160 bussen vol uitgelaten supporters naar De Kuip. Het seizoen van NEC is er een van uitersten. Na een chaotische start staan de Nijmegenaren zesde in de eredivisie en spelen ze vanmiddag de bekerfinale tegen Feyenoord.

  Bij winst pakt NEC de eerste prijs in de clubhistorie. Bovendien speelt de club dan volgend seizoen Europees voetbal, voor het eerst sinds 2008/2009.

  Technisch directeur Carlos Aalbers stond op 18 augustus samen met een aantal spelers een groep gefrustreerde supporters te woord bij de ingang van De Goffert. Nadat de eerste twee wedstrijden van het seizoen waren verloren, liepen de emoties hoog op.

  Dat lijkt nu allemaal heel ver weg, ook voor Aalbers. "We begonnen in de zomer met dertien nieuwe spelers", blikt hij terug. "Die druppelden in de loop van de voorbereiding binnen. En dat kost gewoon tijd: ze moesten zich aanpassen en het moest een team worden. Dat soort factoren bepaalt je succes."

  Omslag in oktober

  En dat succes kwam er ook na die eerste twee verloren duels niet meteen. Pas in oktober zag Aalbers de puzzelstukken naar elkaar toeschuiven en uiteindelijk in elkaar vallen.

  "In oktober kwam Philippe Sandler terug van een blessure en werd de rol van Bas Dost steeds groter", aldus Aalbers. "Je zag het in elkaar vallen. Eerst leidde dat tot gelijke spelen, daarna ook tot zeges. Toen de winterstop begon, zag het er opeens heel anders uit en stonden we waar we wilden."

  Met de tijd begon NEC frisser en herkenbaarder te spelen. Op het middenveld werd steeds leuker voetbal gespeeld, met spelers als Dirk Proper en aankoop Mees Hoedemakers als uitblinkers. De positie van trainer Rogier Meijer stond niet meer ter discussie.

  Maar NEC kwam niet ongeschonden de winter door. Vooral de hartproblemen van Bas Dost hadden veel impact. "We hebben in de winter ook tegenvallers gehad", zegt Aalbers. "De situatie rondom Bas Dost was zwaar. En we raakten Magnus Mattsson kwijt aan FC Kopenhagen."

  Volhouden

  Hoewel het gedwongen afscheid van Dost nog altijd pijn doet, trok NEC de stijgende lijn van voor de winterstop door. Steeds meer spelers raakten in vorm en Tjaronn Chery bleek een uitstekende vervanger van Mattsson.

  In de competitie werd de ongeslagen reeks van PSV doorbroken en werd de derby tegen Vitesse in Arnhem gewonnen. In de laatste weken van het seizoen hijgen de Nijmegenaren in de nek van nummer vijf Ajax. In de beker rekende NEC af met Go Ahead Eagles, ADO Den Haag en SC Cambuur.

  "Het knappe is dat de groep altijd bij elkaar is gebleven", zegt Aalbers. "En Meijer heeft echt volgehouden. Hij is blijven geloven in het spelplan dat hij in zijn hoofd had."

  Nu zijn er voor NEC dus nog twee routes naar Europees voetbal. "Dat halen zou enorm veel betekenen voor de club. Ik heb het in 2008/2009 meegemaakt bij NEC. Het brengt heel veel teweeg. Alles gaat naar een hoger niveau, van de aandacht voor de club tot ons imago tot de kwaliteit van de spelers."

  Cillessen hoopt op '3-3'

  Het seizoen van keeper Jasper Cillessen verloopt bijna synchroon aan dat van de hele ploeg. De oud-keeper van Ajax, FC Barcelona en Valencia kwam langzaam op gang, maar is de laatste tijd in topvorm.

  Cillessen is een van de weinige spelers met ervaring in bekerfinales. "Ik heb er drie verloren en twee gewonnen. Laten we hopen dat dat 3-3 wordt."

  De doelman drukte zijn teamgenoten op het hart om ook eens goed om zich heen te kijken in De Kuip. "Ik heb ze verteld dat ze in de voorbereiding juist hun normale dingen moeten blijven doen. Maar dat ze vooral ook moeten genieten."