Trouw - verdieping

trouw.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
TR: verdieping
  1. Quick Boys ging om vijf uur ’s ochtends trainen en honderden supporters stonden erbij met fakkels en vuurwerk. In Spakenburg liep ondertussen de spanning op. Daar mag IJsselmeervogels niet meer trainen in de avond, terwijl aartsrivaal VV Spakenburg dat wel mag, omdat die ‘blauwen’ binnenkort nog moeten bekeren tegen profs. En dus zijn de ‘rooien’ woest.
  2. De grensmuur van Trump werd afgeblazen, maar nu probeert de gouverneur van Texas een eigen muur neer te zetten. Grensstad Laredo voelt zich pion in een politiek spel.
  3. Antoine de Kom werd vernoemd en kreeg een opdracht mee. Doe iets. Iets in de geest van je grootvader: nationalist en verzetsstrijder Anton de Kom. Hij werd forensisch psychiater om ‘dat wat gruwelijk en schadelijk is te snappen’ en legt gedichten vast die tot hem komen. Dit jaar verscheen zijn zevende bundel ‘Demerararamen’.
  4. Het was een online-partijcongres dat niet veel aandacht trok. De VVD-leden vergaderden op 27 november en dienden zoals gewoonlijk een sliert moties in. Maar wie deze moties nader bestudeert, ruikt toch de angst voor een al te links regeerakkoord. Een groep liberalen ‘die het beste voorhebben met de VVD’ schetst een breed beeld van onvrede. ‘Is macht het doel of het middel?’, luidt de retorische vraag. De indieners van deze motie denken met schaamrood op de kaken aan de algemene beschouwingen, toen de VVD ‘met 1 miljard in de hand, als ware het spiegeltjes en kraaltjes’ steun voor de begroting probeerde te vinden. En ze constateren: “De VVD houdt zich opvallend stil, terwijl de geest van het nieuwe leiderschap van D66 dominant rondwaart in de formatie. Dreigt de VVD als grootste partij niet te veel in te leveren op ons verkiezingsprogramma?”
  5. Het duurde even, maar na maanden oponthoud zijn de onderhandelingen rondom een nieuw nucleair akkoord weer opgestart. Komt er een diplomatieke deal, of toch een ‘Plan B’?