Volkskrant

Volkskrant.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
VK: Nieuws & Achtergrond
  1. Lodewijk Asscher trok zich terug als lijsttrekker van de PvdA. Hij nam zijn verantwoordelijkheid voor de toeslagenaffaire. Mark Rutte daarentegen blijft lijsttrekker van de VVD. Kan dat wel? Lilianne Ploumen van de PvdA vindt dat zijn ‘zwaar is aangetast’. De VVD doet er het zwijgen toe.
  2. De Volkskrant heeft een nieuwe app voor de smartphone, waarin de krant in klassieke en digitale editie te vinden zijn. Lees hier wat er is veranderd en hoe de app werkt.
  3. Verenigd in woede over de verkiezingen zien de fanatiekste Trump-volgers de bestorming van het Capitool als gewonnen slag in een voortdurende oorlog. Ze gaan de komende dagen weer de straat op en zijn als ‘binnenlandse terroristen’ niet makkelijk te vervolgen.
  4. Hekken, zandzakken, een paar agenten op straat: in de hoofdstad van Michigan is het zaterdag nog opvallend rustig. Zondag worden hier, net als in 49 andere steden, gewapende Trump-fans bij het Capitool verwacht. ‘De situatie wordt heel instabiel.’
  5. Om de Europese manier van leven te verdedigen, moet de EU de taal van de macht leren spreken. Strategische belangen gaan daarbij soms boven mensenrechten, stelt politiek adviseur Hans Kribbe.