Volkskrant

Volkskrant.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
VK: Nieuws & Achtergrond
  1. De Tsjadische president Idriss Déby, een van langst regerende Afrikaanse leiders, is omgekomen bij gevechten tegen rebellen in het noorden van het land. Déby was aan de macht sinds 1990 en een factor van stabiliteit in de regio, die nu een onzekere toekomst tegemoetgaat. Zijn zoon is benoemd tot interim-president.
  2. In India stromen de ziekenhuizen vol met coronapatienten. Plaatselijke medici maken zich zorgen over een ‘Indiase variant’, die inmiddels ook in West-Europa is opgedoken. Maar volgens experts kunnen andere factoren de huidige golf beter verklaren.
  3. Het hoofdkwartier van Amnesty International is een moeras van verkapt racisme en oneerlijke machtsstructuren die worden gedomineerd door witte, heteroseksuele middenklasse-mannen.
  4. Het lukt maar niet om de tijdrovende en gehate vijfminutenregistratie in de wijkverpleging af te schaffen. Nog steeds registreert ruim 20 procent van de organisaties in de wijkverpleging de verleende zorg per vijf minuten. Een kleine groep doet dat ook nog eens handmatig.
  5. Het Centraal Bureau voor de Statistiek stopt in publicaties met de termen ‘westers’ en ‘niet-westers’. Het onderscheid zou niet goed zijn onderbouwd en wordt als stigmatiserend ervaren. Maskeert het CBS zo maatschappelijke problemen? Een interview met CBS-socioloog Ruben van Gaalen.